Artykuł sponsorowany

Po czym rozpoznać prawdziwy oscypek?

Po czym rozpoznać prawdziwy oscypek?
Wielu ludzi uważa, że kuchnia góralska nie mogłaby istnieć bez króla podhalańskich potraw – oscypka. Jest to słuszne stwierdzenie, gdyż region ten jest kojarzony w dużej mierze z tym specjałem. Każdy prawdziwy góral powinien znać smak tego wędzonego sera. A po czym może poznać prawdziwy oscypek mieszkaniec innych regionów? Na to pytanie odpowiadają eksperci od góralskiej kuchni.

Na co zwrócić uwagę wybierając oscypek?

Prawdziwy oscypek chroniony jest przez Unię Europejską, jako produkt regionalny. Ma on postać dwustronnego stożka o wadze około 600-800 gramów. Nasuwa się w tym miejscu pytanie, co z pozostałymi, sprzedawanymi turystom mniejszymi serami o owalnym kształcie lub w postaci beczułki? Okazuje się, że są one sprzedawane pod nieoficjalnymi nazwami jako sery bacy lub serki podhalańskie. Większość dystrybutorów zdecydowała się jednak certyfikować swoje produkty, występujące pod tymi nazwami, dzięki czemu konsumenci mają pewność, że kupują prawdziwy podhalański oscypek. Często można spotkać się jednak z oszustwami dotyczącymi sprzedaży podrabianych serów. Oprócz tego, że produkty te nie mają certyfikatu, są także wyrabiane w niehigienicznych warunkach i poddawane farbowaniu zamiast wędzeniu. Produkuje się je z mleka krowiego i sprzedaje na terenie całego kraju.

Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?

Prawdziwy oscypek od wyrobów podrabianych można odróżnić na podstawie kilku charakterystycznych cech. Wystarczy dowiedzieć się, w jaki sposób i kiedy produkuje się tego rodzaju sery. Właściciele Przetwórstwa Mleka z Pieniążkowic – Jadwiga i Ryszard Smoleniowie wymieniają kilka czynników, które decydują o tym, czy dany oscypek produkowany jest według tradycyjnej receptury. Prawdziwy podhalański serek powinien zatem:
  • być produkowany pomiędzy majem a październikiem, kiedy owce udają się na wypas,
  • mieć jaśniejszy kolor od wyrobu z mleka krowiego,
  • być bardziej kremowy,
  • mieć ostrzejszy smak.
Ponadto, certyfikowane oscypki produkuje się tylko w kilku gminach w województwach małopolskim i śląskim. Kupując serki w zimie można często natknąć się na podróbki tradycyjnych produktów. Turyści jednak nie zawsze od nich stronią, ponieważ niektórzy preferują łagodniejszy smak lub nie mają wystarczającej wiedzy na temat tej regionalnej potrawy. Słony smak oscypka to jedna z jego najważniejszych cech. Formowany ręcznie lub w drewnianych naczyniach, musi znieść bowiem długi czas przechowywania. Poza tym, jest to wyrób z mleka owczego, które charakteryzuje się dużą zawartością białka. Często jednak można pomylić go z produktami, które nie mają certyfikatu. Dlatego też, zaleca się wybieranie pewnych producentów posiadających odpowiednie uprawnienia do produkcji oscypków.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.