prawdziwy oscypek
27 grudnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Po czym rozpoznać prawdziwy oscypek?

Wielu ludzi uważa, że kuchnia góralska nie mogłaby istnieć bez króla podhalańskich potraw – oscypka. Jest to słuszne stwierdzenie, gdyż region ten jest kojarzony w dużej mierze z tym specjałem. Każdy prawdziwy góral powinien znać smak tego wędzonego sera. A po czym może poznać prawdziwy oscypek mieszkaniec innych regionów? Na to pytanie odpowiadają eksperci od góralskiej kuchni.

Na co zwrócić uwagę wybierając oscypek?

Prawdziwy oscypek chroniony jest przez Unię Europejską, jako produkt regionalny. Ma on postać dwustronnego stożka o wadze około 600-800 gramów. Nasuwa się w tym miejscu pytanie, co z pozostałymi, sprzedawanymi turystom mniejszymi serami o owalnym kształcie lub w postaci beczułki? Okazuje się, że są one sprzedawane pod nieoficjalnymi nazwami jako sery bacy lub serki podhalańskie. Większość dystrybutorów zdecydowała się jednak certyfikować swoje produkty, występujące pod tymi nazwami, dzięki czemu konsumenci mają pewność, że kupują prawdziwy podhalański oscypek.

Często można spotkać się jednak z oszustwami dotyczącymi sprzedaży podrabianych serów. Oprócz tego, że produkty te nie mają certyfikatu, są także wyrabiane w niehigienicznych warunkach i poddawane farbowaniu zamiast wędzeniu. Produkuje się je z mleka krowiego i sprzedaje na terenie całego kraju.

Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?

Prawdziwy oscypek od wyrobów podrabianych można odróżnić na podstawie kilku charakterystycznych cech. Wystarczy dowiedzieć się, w jaki sposób i kiedy produkuje się tego rodzaju sery. Właściciele Przetwórstwa Mleka z Pieniążkowic – Jadwiga i Ryszard Smoleniowie wymieniają kilka czynników, które decydują o tym, czy dany oscypek produkowany jest według tradycyjnej receptury. Prawdziwy podhalański serek powinien zatem:

  • być produkowany pomiędzy majem a październikiem, kiedy owce udają się na wypas,
  • mieć jaśniejszy kolor od wyrobu z mleka krowiego,
  • być bardziej kremowy,
  • mieć ostrzejszy smak.

Ponadto, certyfikowane oscypki produkuje się tylko w kilku gminach w województwach małopolskim i śląskim. Kupując serki w zimie można często natknąć się na podróbki tradycyjnych produktów. Turyści jednak nie zawsze od nich stronią, ponieważ niektórzy preferują łagodniejszy smak lub nie mają wystarczającej wiedzy na temat tej regionalnej potrawy.

Słony smak oscypka to jedna z jego najważniejszych cech. Formowany ręcznie lub w drewnianych naczyniach, musi znieść bowiem długi czas przechowywania. Poza tym, jest to wyrób z mleka owczego, które charakteryzuje się dużą zawartością białka.

Często jednak można pomylić go z produktami, które nie mają certyfikatu. Dlatego też, zaleca się wybieranie pewnych producentów posiadających odpowiednie uprawnienia do produkcji oscypków.