Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Po czym poznać prawdziwą włoską pizzę?
Ciasto we włoskiej pizzy
Rozpoznanie włoskiej pizzy może nie być takie proste dla niewtajemniczonych. Jak mówi przysłowie – diabeł tkwi w szczegółach, dlatego czasem trzeba być wyczulonym na niuanse związane ze smakiem i aromatem. O wiele łatwiej jest jednak, jeśli pozna się charakterystykę prawdziwej włoskiej pizzy. Niezwykle ważną rolę odgrywa w niej ciasto. Niezależnie od grubości, powinno być ono delikatne. Sekretem jest dokładne wyrobienie ciasta – tradycyjnie robi się to ręcznie. Prawdziwą włoską pizzę piecze się również w specjalnym piecu, dzięki czemu osiąga ona pożądane właściwości. Klucz do sukcesu to krótki czas w wysokiej temperaturze. Ciasto powinno być miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Warto zwracać również uwagę na dobór składników. Powinny charakteryzować się one wysoką jakością, niektóre półprodukty są przeznaczone konkretnie do pizzy. Niewątpliwie ulepszają one smak dania przygotowywanego zarówno w lokalu, jak i w domowych warunkach.Jakie dodatki znajdują się na włoskiej pizzy?
Oczywiście poza ciastem kluczową rolę odgrywają dodatki. Różnią się one w zależności od upodobań danej osoby. Ważne jest jednak to, aby nie było ich zbyt wiele. Często prosty skład pozwala najlepiej rozsmakować się w ciągnącej się mozzarelli i świeżych pomidorach. Dodatki powinny charakteryzować się również wysoką jakością, zarówno jeśli chodzi o ser, jak i o mięso oraz warzywa. Ogromne znaczenie mają także aromatyczne przyprawy. Kolejną ważną różnicą jest to, że Włosi nie polewają swojej pizzy sosem. Co więcej, nie mają oni również w zwyczaju używać owoców jako dodatków. Tradycyjnej włoskiej pizzy można spróbować też w polskich restauracjach, przykład stanowi lokal No To Smak. Niewątpliwie warto raz na jakiś czas skusić się na ten przysmak. Pyszna włoska pizza, kieliszek wina i odpowiedni klimat pozwolą poczuć się niemal jak w słonecznej Italii. Można dokonać wyboru co do grubości ciasta, bazy i dodatków, dlatego to włoskie danie może smakować inaczej za każdym razem. Nie ulega jednak wątpliwości, że istnieją charakterystyczne cechy, przez które tradycyjnej pizzy nie da się pomylić z żadną inną.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana