pizza z szynką parmeńską i rukolą
24 maja 2022

Kategoria:
Gastronomia

Po czym poznać prawdziwą włoską pizzę?

Pizza to jedno z najpopularniejszych włoskich dań mających wielu fanów na całym świecie. Obecnie jest ona podawana w bardzo wielu krajach, dlatego też receptury poszczególnych wykonawców różnią się od siebie. Jak jednak rozpoznać prawdziwą włoską pizzę, zbliżoną jak najbardziej do tej przygotowywanej według oryginalnego przepisu? Czytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat.

Ciasto we włoskiej pizzy

Rozpoznanie włoskiej pizzy może nie być takie proste dla niewtajemniczonych. Jak mówi przysłowie – diabeł tkwi w szczegółach, dlatego czasem trzeba być wyczulonym na niuanse związane ze smakiem i aromatem. O wiele łatwiej jest jednak, jeśli pozna się charakterystykę prawdziwej włoskiej pizzy. Niezwykle ważną rolę odgrywa w niej ciasto. Niezależnie od grubości, powinno być ono delikatne. Sekretem jest dokładne wyrobienie ciasta – tradycyjnie robi się to ręcznie.

Prawdziwą włoską pizzę piecze się również w specjalnym piecu, dzięki czemu osiąga ona pożądane właściwości. Klucz do sukcesu to krótki czas w wysokiej temperaturze. Ciasto powinno być miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Warto zwracać również uwagę na dobór składników. Powinny charakteryzować się one wysoką jakością, niektóre półprodukty są przeznaczone konkretnie do pizzy. Niewątpliwie ulepszają one smak dania przygotowywanego zarówno w lokalu, jak i w domowych warunkach.

Jakie dodatki znajdują się na włoskiej pizzy?

Oczywiście poza ciastem kluczową rolę odgrywają dodatki. Różnią się one w zależności od upodobań danej osoby. Ważne jest jednak to, aby nie było ich zbyt wiele. Często prosty skład pozwala najlepiej rozsmakować się w ciągnącej się mozzarelli i świeżych pomidorach. Dodatki powinny charakteryzować się również wysoką jakością, zarówno jeśli chodzi o ser, jak i o mięso oraz warzywa. Ogromne znaczenie mają także aromatyczne przyprawy. Kolejną ważną różnicą jest to, że Włosi nie polewają swojej pizzy sosem. Co więcej, nie mają oni również w zwyczaju używać owoców jako dodatków. Tradycyjnej włoskiej pizzy można spróbować też w polskich restauracjach, przykład stanowi lokal No To Smak.

Niewątpliwie warto raz na jakiś czas skusić się na ten przysmak. Pyszna włoska pizza, kieliszek wina i odpowiedni klimat pozwolą poczuć się niemal jak w słonecznej Italii. Można dokonać wyboru co do grubości ciasta, bazy i dodatków, dlatego to włoskie danie może smakować inaczej za każdym razem. Nie ulega jednak wątpliwości, że istnieją charakterystyczne cechy, przez które tradycyjnej pizzy nie da się pomylić z żadną inną.