Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Po czym poznać dobry burger wołowy?
Z czego zrobiony jest burger wołowy?
Prawdziwi smakosze twierdzą, że mięso wołowe jest najważniejsze w burgerze. To prawda, bo żadna inna możliwość nie wchodzi w grę. Wołowina jest soczysta, miękka i krucha. Dobrze przyrządzona, dosłownie rozpływa się w ustach. Nigdy nie jest sucha, więc z powodzeniem poddaje się obróbce cieplnej, nie tracąc przy tym swoich walorów. Idealne mięso wołowe na burger powinno mieć od 20 do 30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku w tym daniu. Dobre burgery wołowe są osiągalne w takich miejscach, jak Chefs On Wheels. Wykwalifikowani kucharze potrafią przygotować wołowinę nawet w przypadku, gdy sprawia wrażenie mało soczystej. Wtedy może zajść konieczności dodania do niej tłuszczu wołowego czy bardziej tłustego kawałka wołowiny.Jakie cechy posiada dobry burger wołowy?
Jedną z ważniejszych cech dobrego burgera wołowego jest średnio zmielone mięso z udźca, antrykotu lub łopatki. Warstwa mięsa w bułce powinna mieć nieco więcej niż dwa centymetry. Tak przygotowana potrawa nie wymaga zbyt długiego smażenia. Dobre mięso na burger nie może być zbyt długo grillowane. Najlepsze jest wtedy, gdy w samym środku jego kolor jest różowy. Stopień wysmażenia decyduje o smaku całego burgera. Niektórzy gustują w słabo wysmażonej wołowinie. Bułka do burgera jest równie ważna co mięso. Nie może być ona ani sucha, ani napompowana. Idealne burgery robione są w bułce miękkiej, ale jednocześnie zbitej i chrupiącej. Niektórzy kucharze delikatnie grillują bułki do burgerów. Dodaje to miłych dla podniebienia walorów smakowych. Nie bez znaczenia dla jakości burgera są dodatki. Dobry burger powinien mieć w sobie ser, cebulę, sałatę i pikle. Niektóre burgerownie dodają inne składniki, ale dobrą cechą jest brak przesady. Czasem po prostu mniej znaczy lepiej. Dodatków nie może być tyle, żeby uniemożliwiało to bezpieczne zjedzenie burgera w poza lokalem. Sos do burgera potrafi wspaniale podkreślić smak dania. Lokal, w którym podawane są dobre burgery, nie korzysta z gotowych sosów. Najlepsze są te świeże i autorskie. Czasem jest to połączenie ketchupu z musztardą, a niekiedy sos używany do innych dań w danej restauracji.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana