Artykuł sponsorowany

Po czym poznać dobry burger wołowy?

Po czym poznać dobry burger wołowy?
W ostatnich latach klasyczne burgery przeistoczyły się ze zwykłej kanapki sprzedawanej w przydrożnych barach na wykwintne danie, serwowane w bułce własnego wypieku i pełne świeżych smakowitych dodatków. Oczywiście nie ma dobrego burgera bez doskonałej jakości wołowiny. Na pewno bez obawy o zdrowie warto spróbować takiego dania. Jak poznać doskonały burger wołowy?

Z czego zrobiony jest burger wołowy?

Prawdziwi smakosze twierdzą, że mięso wołowe jest najważniejsze w burgerze. To prawda, bo żadna inna możliwość nie wchodzi w grę. Wołowina jest soczysta, miękka i krucha. Dobrze przyrządzona, dosłownie rozpływa się w ustach. Nigdy nie jest sucha, więc z powodzeniem poddaje się obróbce cieplnej, nie tracąc przy tym swoich walorów. Idealne mięso wołowe na burger powinno mieć od 20 do 30% tłuszczu, który jest głównym nośnikiem smaku w tym daniu. Dobre burgery wołowe są osiągalne w takich miejscach, jak Chefs On Wheels. Wykwalifikowani kucharze potrafią przygotować wołowinę nawet w przypadku, gdy sprawia wrażenie mało soczystej. Wtedy może zajść konieczności dodania do niej tłuszczu wołowego czy bardziej tłustego kawałka wołowiny.

Jakie cechy posiada dobry burger wołowy?

Jedną z ważniejszych cech dobrego burgera wołowego jest średnio zmielone mięso z udźca, antrykotu lub łopatki. Warstwa mięsa w bułce powinna mieć nieco więcej niż dwa centymetry. Tak przygotowana potrawa nie wymaga zbyt długiego smażenia. Dobre mięso na burger nie może być zbyt długo grillowane. Najlepsze jest wtedy, gdy w samym środku jego kolor jest różowy. Stopień wysmażenia decyduje o smaku całego burgera. Niektórzy gustują w słabo wysmażonej wołowinie. Bułka do burgera jest równie ważna co mięso. Nie może być ona ani sucha, ani napompowana. Idealne burgery robione są w bułce miękkiej, ale jednocześnie zbitej i chrupiącej. Niektórzy kucharze delikatnie grillują bułki do burgerów. Dodaje to miłych dla podniebienia walorów smakowych. Nie bez znaczenia dla jakości burgera są dodatki. Dobry burger powinien mieć w sobie ser, cebulę, sałatę i pikle. Niektóre burgerownie dodają inne składniki, ale dobrą cechą jest brak przesady. Czasem po prostu mniej znaczy lepiej. Dodatków nie może być tyle, żeby uniemożliwiało to bezpieczne zjedzenie burgera w poza lokalem. Sos do burgera potrafi wspaniale podkreślić smak dania. Lokal, w którym podawane są dobre burgery, nie korzysta z gotowych sosów. Najlepsze są te świeże i autorskie. Czasem jest to połączenie ketchupu z musztardą, a niekiedy sos używany do innych dań w danej restauracji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.