Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Papierowe tacki gastronomiczne w coraz ciekawszych formach
Papierowe tacki gastronomiczne pojawiają się zarówno w restauracjach, jak i food truckach, budkach z ulicznym jedzeniem czy na różnego rodzaju imprezach. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, pozwalające na spożycie posiłku bez konieczności używania standardowych naczyń. Jakie tacki gastronomiczne są obecnie dostępne na rynku i czym różnią się od swoich klasycznych odpowiedników?
Coraz bardziej ekologicznie
W ostatnich latach świadomość na temat zanieczyszczenia środowiska znacznie wzrosła, co objawia się również w produkcji papierowych tacek. Wcześniej były one zastępowane plastikowymi talerzykami lub naczyniami powlekanymi folią, która nie ulega rozkładowi. Obecnie coraz częściej stosuje się celulozę umożliwiającą szybką biodegradację i wygodę użycia, również jeśli chodzi o potrawy płynne.
- Ekologiczne podejście do produkcji naczyń jednorazowych jest bardzo ważne. W naszej firmie wykorzystujemy surowce z kontrolowanych źródeł, tworząc z nich produkty obojętne dla środowiska. Dzięki temu nie przyczyniamy się do zwiększenia zanieczyszczenia, nie tracąc na jakości oferowanych tacek
– mówi pracownik firmy ABC-PAK.
Materiały ekologiczne są tak samo funkcjonalne i wytrzymałe, jak tacki wykonane z użyciem tworzyw sztucznych. Pozwalają one na bezpieczne przechowywanie płynnych potraw, nie wchodząc w reakcję z substancjami zawartymi w jedzeniu i nie zmieniając jego smaku. Jest to doskonałe rozwiązanie na wszelkiego rodzaju imprezy plenerowe, w trakcie których wykorzystuje się dużą liczbę jednorazowych naczyń.
Szeroki wybór różnorodnych wariantów
Papierowe tacki gastronomiczne to nie tylko prostokątne formy o lekko podniesionych krawędziach. Obecnie na rynku znaleźć można propozycje w nieco innych kształtach, od kół, aż po wielokąty z zaokrąglonymi rogami. Poszczególne modele różnią się od siebie także pod względem wymiarów. Mniejsze tacki to doskonałe rozwiązanie w przypadku frytek, podczas gdy te znacznie większe mogą pomieścić całe dania.
Coraz częściej w sklepach pojawiają się także nieco mniej standardowe formy z wydzielonym miejscem na sos czy ewentualne dodatki. Takie rozwiązanie sprawdza się doskonale na przykład podczas ognisk, w trakcie których spożywa się kiełbaski wraz z ketchupem lub musztardą. Niektóre tacki mają także ozdobne krawędzie przypominające płatki kwiatów, co dodatkowo podbija ich aspekty wizualne. Wiele papierowych naczyń występuje również w wersji brązowej, która ze względu na swoją nieprzemakalność sprawdza się doskonale w przypadku dań na wynos.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana