Artykuł sponsorowany

Palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process

Palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process
Kawa – mityczny napój, który wzbudza emocje i dodaje energii. W Polsce bardzo popularna, wypijana najczęściej rano przed lub po przyjściu do pracy. Jej różne odmiany i sposoby palenia pozwalają każdemu znaleźć tę jedną, wymarzoną. W jaki sposób przygotować pyszną i aromatyczną kawę? Czy ta magiczna receptura jest zarezerwowana wyłącznie dla baristów? Przekonajmy się. Oto jeden tradycyjny sposób oraz jeden nowoczesny – za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process.

Parzenie kawy jest sztuką

Wielu smakoszy kawy przyzna, że proces jej parzenia jest sztuką, a ta, jak wiadomo, jest nieprzewidywalna, niezależna i ma w sobie nutkę niepewności. Takie porównanie potwierdza, że kawa kawie nierówna. Napój ten inaczej smakuje zaparzony na szybko w domu, inaczej w znanej sieciówce, a jeszcze inaczej w lokalnej kawiarni lub małej manufakturze. Ziarna powinny być wypalane ręcznie i schładzane powietrzem, a sama kawa dostarczana od sprawdzonych producentów.

Na czym polega palenie tradycyjne?

Palenie tradycyjne odbywa się w podgrzewanym od wewnątrz i obracającym się bębnie i trwa około 15 minut. W ziarnach ogrzanych do ok. 230°C zachodzą procesy chemiczne, które prowadzą do uwolnienia olejków eterycznych nadających kawie wybornego smaku i zapachu. Wiele zależy od czasu i temperatury palenia, ponieważ podczas tego procesu można uwolnić ponad 800 substancji, które mają wpływ na bukiet kawowego naparu. Podczas tradycyjnego palenia możliwe jest przeprowadzenie kontroli jakości, która może w każdej chwili doprowadzić do skorygowania procesu palenia przez kipera. Nadzorowanie całego procesu należy do Mistrza Palenia, który jest osobą doświadczoną, z dużymi umiejętnościami pozwalającymi mu na ocenę i dobór odpowiednich ziaren. Po wypaleniu ziaren należy je schłodzić doprowadzonym z zewnątrz powietrzem. Trzeba to zrobić szybko, ponieważ brak zatrzymania zachodzących procesów chemicznych może doprowadzić do zmiany właściwości smakowych. Po schłodzeniu i odstawieniu na dwa dni do specjalnych silosów, kawa zostaje pakowana w szczelne torebki i jest gotowa do eksportu.

Jak wygląda palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process?

Nowoczesna metoda palenia kawy odbywa się przy pomocy specjalnych pieców wyposażonych w technologię Flavour Lock-Roast Process, która wydobywa z parzonej kawy jeszcze większą ilość niesamowitych smaków i aromatów. Dzieje się tak dzięki zapętlonemu procesowi palenia i wielozadaniowości palnika, który zmniejsza zużycie energii o 80% i pozwala na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Proces palenia takiej kawy jest zarezerwowany wyłącznie dla doświadczonych Master Roasters, którzy posiadają specjalne certyfikaty – wyjaśnia ekspert z Coffee Zone – warszawskiej palarni kawy, która od kilkunastu lat dostarcza swoim Klientom świeżo paloną kawę najwyższej jakości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.