Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process
Parzenie kawy jest sztuką
Wielu smakoszy kawy przyzna, że proces jej parzenia jest sztuką, a ta, jak wiadomo, jest nieprzewidywalna, niezależna i ma w sobie nutkę niepewności. Takie porównanie potwierdza, że kawa kawie nierówna. Napój ten inaczej smakuje zaparzony na szybko w domu, inaczej w znanej sieciówce, a jeszcze inaczej w lokalnej kawiarni lub małej manufakturze. Ziarna powinny być wypalane ręcznie i schładzane powietrzem, a sama kawa dostarczana od sprawdzonych producentów.Na czym polega palenie tradycyjne?
Palenie tradycyjne odbywa się w podgrzewanym od wewnątrz i obracającym się bębnie i trwa około 15 minut. W ziarnach ogrzanych do ok. 230°C zachodzą procesy chemiczne, które prowadzą do uwolnienia olejków eterycznych nadających kawie wybornego smaku i zapachu. Wiele zależy od czasu i temperatury palenia, ponieważ podczas tego procesu można uwolnić ponad 800 substancji, które mają wpływ na bukiet kawowego naparu. Podczas tradycyjnego palenia możliwe jest przeprowadzenie kontroli jakości, która może w każdej chwili doprowadzić do skorygowania procesu palenia przez kipera. Nadzorowanie całego procesu należy do Mistrza Palenia, który jest osobą doświadczoną, z dużymi umiejętnościami pozwalającymi mu na ocenę i dobór odpowiednich ziaren. Po wypaleniu ziaren należy je schłodzić doprowadzonym z zewnątrz powietrzem. Trzeba to zrobić szybko, ponieważ brak zatrzymania zachodzących procesów chemicznych może doprowadzić do zmiany właściwości smakowych. Po schłodzeniu i odstawieniu na dwa dni do specjalnych silosów, kawa zostaje pakowana w szczelne torebki i jest gotowa do eksportu.Jak wygląda palenie kawy za pomocą technologii Flavour Lock-Roast Process?
Nowoczesna metoda palenia kawy odbywa się przy pomocy specjalnych pieców wyposażonych w technologię Flavour Lock-Roast Process, która wydobywa z parzonej kawy jeszcze większą ilość niesamowitych smaków i aromatów. Dzieje się tak dzięki zapętlonemu procesowi palenia i wielozadaniowości palnika, który zmniejsza zużycie energii o 80% i pozwala na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Proces palenia takiej kawy jest zarezerwowany wyłącznie dla doświadczonych Master Roasters, którzy posiadają specjalne certyfikaty – wyjaśnia ekspert z Coffee Zone – warszawskiej palarni kawy, która od kilkunastu lat dostarcza swoim Klientom świeżo paloną kawę najwyższej jakości.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana