Żywienie w przedszkolu
10 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Otwieramy prywatne przedszkole. Jak to zrobić bez własnej kuchni?

Dla wielu dzieci brakuje miejsca w publicznych przedszkolach z uwagi na niewystarczającą ilość placówek. Dlatego też rodzice szukają miejsca dla swoich pociech w prywatnych przedszkolach, które z tego powodu okazują się dobrym pomysłem na biznes. Otwierając prywatne przedszkole należy m.in. dopełnić niezbędnych formalności, znaleźć lokal spełniający wymogi sanepidu, a także zadbać o prawidłowe żywienie dzieci. Jak to zrobić bez własnej kuchni?

Żywienie w prywatnym przedszkolu

W przedszkolach, zarówno prywatnych, jak i publicznych, funkcjonujących na terenie Polski, istnieje obowiązek zapewnienia dzieciom żywienia. Prawidłowy system żywienia wychowanków przedszkoli wspiera ich optymalny rozwój fizyczny, umysłowy oraz społeczny. Każde dziecko powinno mieć zapewnione 4-5 posiłków dziennie, które należy podawać o stałych porach i o równych odstępach czasowych. Każdy z tych posiłków powinien być urozmaicony tak, aby całodzienny jadłospis zawierał produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. Wszelkie zaniedbania w żywieniu przedszkolaków mogą mieć negatywne dla nich skutki w dorosłym życiu.

Żywienie dzieci w placówkach przedszkolnych musi spełniać wyznaczone normy i wymagania oraz opierać się na określonych zasadach. Aktualne wymagania dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach precyzuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku. Rozporządzenie to zawiera m.in.: wymagania co do zawartości cukru, tłuszczu i soli w wybranych grupach środków spożywczych, wytyczne co do odpowiedniego doboru i częstotliwości podaży poszczególnych grup produktów czy dostosowanie wymagań do konkretnej grupy wiekowej. Rozporządzenie Ministra Zdrowia opiera się na normach opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia, a nad spełnianiem wymagań żywienia zbiorowego dzieci kontrolę pełnią organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Prowadzenie własnej kuchni w prywatnym przedszkolu

Prowadzenie własnej kuchni w przedszkolu wiąże się z szeregiem dodatkowych wymogów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które należy spełnić, aby uzyskać zgodę na przygotowywanie posiłków na miejscu. Wymogi te określone są m.in. dobrymi praktykami produkcyjnymi oraz dobrymi praktykami higienicznymi, a dotyczą one: ilości pomieszczeń i ich przeznaczenia, niezbędnego wyposażenia kuchni, a także wystroju. Prawidłowo zorganizowana kuchnia przedszkolna wiąże się więc z dużymi nakładami finansowymi i pracy.

Istotna jest także sprawna organizacja przedszkolnej kuchni. Należy przede wszystkim zatrudnić wykwalifikowaną kadrę, której powierzymy przyrządzanie posiłków i dbać o zachowanie higieny pracowników i troski o ich stan zdrowia. Równie ważne jest stałe kontrolowanie parametrów procesów obróbki termicznej i temperatury w chłodziarkach, czyli punktów krytycznych w systemie HACCP. Oprócz tego zakup produktów i ich dostarczanie powinno odbywać się ze szczególną dbałością, a sprzęt powinien być regularnie i należycie dezynfekowany.

Catering dla przedszkola prywatnego

Nie ma obowiązku prowadzenia własnej kuchni w placówce przedszkolnej, zarówno publicznej, jak i prywatnej, ponieważ z powodzeniem może je zastąpić catering przedszkolny. W przypadku przedszkoli publicznych nie ma możliwości samodzielnego wyboru firmy cateringowej i zajmują się tym np. urzędy miasta. Przedszkola publiczne są więc pozbawione wpływu na to, czy dostarczane do przedszkola posiłki będą na najwyższym poziomie.

Inaczej wygląda to w przypadku przedszkoli prywatnych – tutaj istnieje dowolność w wyborze firmy cateringowej, specjalizującej się w cateringu przedszkolnym. Zazwyczaj catering dowozi dania obiadowe, czyli zupy oraz danie główne. Są jednak firmy cateringowe, które oferują dostarczenie także śniadania, drugiego śniadania i podwieczorku. Warto to uwzględnić podczas wyboru firmy, z którą nawiąże się współpracę, ponieważ dzięki temu pozostawienie obsłudze przedszkola przygotowywania zimnych posiłków dla dzieci nie będzie konieczne.

Dobry catering dla przedszkoli, czyli jaki?

Dobra firma cateringowa jest gwarancją prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Powinna zapewniać całodzienne wyżywienie przedszkolaków, przygotowując posiłki oparte na zbilansowanej diecie, bogatej w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci oraz dbać o prawidłowe zapakowanie i transport jedzenia.

Wyznacznikiem dbałości o jakość posiłków dostarczanych do przedszkola mogą być jadłospisy układane zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia i Instytutu Matki i Dziecka, a także wdrożenie systemów jakości: GHP, GMP oraz HACCP – dodaje pracownik firmy Iwona – Usługi Cateringowe, działającej na terenie Sosnowca, Katowic, Dąbrowy Górniczej oraz okolic.

Ponadto w przedszkolu można spotkać się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi u dzieci oraz koniecznością przestrzegania diety, m.in. bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet diety komponowanej z uwzględnieniem różnych wymogów religijnych. Dobra firma cateringowa powinna więc dopasować się do indywidualnych potrzeb wychowanków przedszkola. Menu przekazywane kierownikowi placówki powinno uwzględniać listę zawartych w pokarmach alergenów oraz powinno być przedstawione z około 2-tygodniowym wyprzedzeniem, aby móc przygotować zamienniki dla dzieci o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych.