Organizacja przyjecia okolicznosciowego a kwestia jedzenia
31 sierpnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Organizacja przyjęcia okolicznościowego a kwestia jedzenia. Co przygotować?

Organizując przyjęcie okolicznościowe, zazwyczaj myśli się o tym, by jego uczestnicy świetnie się bawili i dobrze się ze sobą czuli. Tradycją jest, że z takiej okazji przygotowuje się najlepsze zestawy dań. Zwykle ludzie lubią świętować z osobami, które dużo dla nich znaczą. Dlatego też zależy im na tym, by czuły się one komfortowo i doświadczały również przyjemnych wrażeń smakowych. O jakie menu warto zadbać?

Jedzenie na zamówienie czy osobiste gotowanie?

Nie istnieje idealne menu. Goście z reguły mają odmienne preferencje, jeśli chodzi o jedzenie. Niektórzy z nich mogą być wegetarianami, a inni nie tolerować laktozy. Zawsze też któryś ze znajomych jest na niskokalorycznej diecie. Aby wszystkich, choć częściowo zadowolić, warto zrobić uprzednie rozeznanie, jakie potrawy lubią konkretne osoby. Po takim wywiadzie można już zacząć studiować przepisy kulinarne.

Jednak nie każdy czuje się na siłach, by zostać mistrzem kuchni. A chociażby nawet tak było, to dzisiejsze tempo życia nie sprzyja pełnej dyspozycyjności przy kuchence. Dlatego jest całkowicie zrozumiałe, że przygotowanie potraw czasem lepiej zlecić zawodowcom. Na rynku istnieje dużo dobrych firm, takich jak Łasuch Kuchnia Polska, które zadbają o catering na każde okolicznościowe przyjęcie. Dania mogą nawiązywać do tradycyjnej polskiej kuchni lub też stanowić przykłady specjałów z egzotycznych krajów. Wszystko według potrzeb klientów.

Zamawianie jedzenia ma też taką dobrą stronę, że gospodarze nie są zmęczeni długimi godzinami pracy w kuchni i mogą wypoczęci świętować wraz ze swoimi gośćmi.

Jakich dań nie może zabraknąć na stole podczas imprezy okolicznościowej?

W zasadzie menu powinno być dopasowane do charakteru imprezy. Nieco inny zestaw dań trzeba przygotować na przyjęcie weselne czy komunijne, a zupełnie coś innego na spotkanie urodzinowe, w którym będą uczestniczyć tylko rówieśnicy jubilata. Odmienność dotyczy również serwowanych napojów.

Obojętnie jednak, czy gotujesz sam, czy Twoim menu będą dania na zamówienie, na początku warto pomyśleć o pierwszej potrawie rozgrzewającej. Następnymi żelaznymi pozycjami powinno być kilka rodzajów przekąsek, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Nie można zapomnieć też o minimum jednym słodkim akcencie – deserze czy cieście do kawy.

Jeżeli chodzi o napoje, to na stole zawsze miło widziana jest woda, soki, kawa i herbata. Oczywiście nie może zabraknąć kilku rodzajów alkoholu, chyba że wszyscy zgodnie orzekną, że spotykają się na wspólne picie piwa lub całkowicie rezygnują z takich napitków. Do napojów dobrze jest przygotować stosowne, drobne przekąski.