Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Organizacja kolacji degustacyjnej produktów lokalnych
Wybór lokalizacji i sali – najważniejsze kryteria
Bardzo istotnym punktem organizacji jest wybór miejsca przyjęcia. Lokal powinien być wystarczająco przestronny, ale jednocześnie przytulny i estetycznie udekorowany. Lokalizację warto dobrać do możliwości komunikacyjnych gości. W razie utrudnionego dostępu do miejsca kolacji należy zapewnić zaproszonym transport. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór sali wyposażonej w klimatyzację pozwalającą utrzymać stałą temperaturę w czasie całej imprezy. Oprócz tego, goście powinni mieć możliwość relaksu w ogrodzie, pokoju rozmów lub na tarasie. Co jeszcze musi znaleźć się w lokalu?Jak tłumaczy specjalista od organizacji imprez okolicznościowych z restauracji Villa Wilanów: Oferta lokalu przygotowującego kolację degustacyjną powinna obejmować aranżację sali oraz przygotowanie dowolnej opcji żywieniowej. Bardzo ważne jest bogate zaplecze gastronomiczne, a także multimedialne umożliwiające prowadzenie zabaw tanecznych. Pracownicy lokalu powinni bezwzględnie dopasować się do oczekiwań i wizji klienta.
Jak przygotować menu z lokalnymi produktami?
Najważniejszym elementem kolacji degustacyjnej jest konsumpcja przygotowanych posiłków. W przypadku kuchni lokalnej muszą cechować się tradycyjnym, charakterystycznym dla danego regionu smakiem. Zarówno dania, jak i napoje mają wprowadzić gości w miejscowy klimat i nastrój. W przypadku kuchni polskiej jedną z najbardziej rozpoznawalnych jest tradycja warszawska. Jakie przysmaki możemy odnaleźć na Mazowszu? Na przyrządzanie posiłków w Warszawie wpływ miała między innymi kultura niemiecka, francuska oraz żydowska. Podczas kolacji degustacyjnej warto przygotować dla gości: barszcz czerwony, chłodnik oraz pyzy wypełnione krojonym mięsem i cebulką. W roli deseru doskonale sprawdzi się wuzetka lub ciasto migdałowe – zygmuntówka. W zależności od życzenia i preferencji zaproszonym gościom do picia zaproponować można: piwo różnych gatunków, wino, koniak lub słodki likier. Natomiast idealnym rozwiązaniem dla młodszych gości będzie gorąca czekolada z lokalnej fabryki.Cele organizacji kolacji degustacyjnej
Kolacja degustacyjna to nie tylko okazja do spożycia smacznych potraw, ale też sposób na wypromowanie firmy lub zawarcie znajomości biznesowych. Luźna atmosfera, przyjemny klimat i pyszne przekąski sprzyjają prowadzeniu rozmów i nawiązywaniu przyjaźni. Oprócz tego, goście mają okazję spróbować wcześniej nieznanych, lokalnych przysmaków. Miło spędzony czas pozwala w pełni się zrelaksować i na chwilę zapomnieć o codziennych obowiązkach i problemach.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana