catering sprzet cateringowy wypozyczanie
10 stycznia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Organizacja cateringu. Dobór sprzętu i umeblowania.

Catering coraz bardziej ułatwia nam życie. Gotowe i smaczne jedzenie możemy zamówić zarówno na uroczystość rodzinną jak i z racji spotkań biznesowych. W ofercie zarówno zróżnicowana dieta jak i kaloryczne przysmaki. Jednak sama gastronomia nie wystarczy – gotowe potrawy, desery czy napoje muszą być odpowiednio przechowywane oraz podane. Zatem sprzęt i meble to drugie oblicze cateringu.

Catering co to takiego?

Catering to dynamicznie rozwijający się kompleks usług gastronomicznych. Polega na dostarczeniu gotowego jedzenia na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe i biznesowe, np.:

  • urodziny,
  • uroczystości religijne (chrzest, I komunia św.),
  • śluby,
  • bankiety firmowe,
  • seminaria specjalistyczne,
  • konferencje naukowe i biznesowe.

Ponieważ jedzenie przygotowywane jest w innym miejscu, organizatorzy muszą zapewnić transport żywności oraz jej odpowiednie podanie. Ktoś musi również zająć się porządkami po zakończonej uroczystości. Zdarza się, że firma cateringowa dysponuje pełnym zakresem usług, ale przedsiębiorcy działają również w węższym obszarze.

– Nasza firma zajmuje się między innymi wynajmem sprzętu cateringowego

– stwierdza pracownik wypożyczalni mebli MebloStrefa w Poznaniu.

Dysponujemy szeroką gamą mebli eventowych, a także stołów, hokerów i krzeseł. Oferujemy również sprzęt AGD i RTV oraz dodatkowe elementy: wieszaki typu szatnia, warniki, ławki ogrodowe czy słupki wygrodzeniowe. Jesteśmy zarówno do dyspozycji firm jak i indywidualnych klientów, działamy w całej Wielkopolsce. Ułatwimy organizację każdej uroczystości!

Meble cateringowe w różnym wydaniu

W zależności od charakteru uroczystości, cateringowe menu jak i oprawa będą się od siebie różnić. Mogą przybrać postać przyjęcia bufetowego jak i tradycyjnej formy, gdy zasiada się do stołu. Znaczenie ma również miejsce, w jakim odbywa się impreza – w plenerze, czy przestrzeni zamkniętej. Tak czy inaczej, potrawy powinny być należycie wyeksponowane, a do tego potrzebne są:

  • stoły,
  • lady.

Mogą być różnego kształtu: długie, krótkie, kwadratowe, podłużne lub okrągłe, wyższe i niższe, w stylistyce tradycyjnej lub ze szczyptą ekstrawagancji. Zbudowane są z różnych materiałów: metalowych, drewnopodobnych, szklanych lub plastikowych. Mniejsze wersje przewożone w całości, te o większych gabarytach są składane.

W zależności od życzenia klienta należy zadbać o odpowiednie wyposażenie stołu:

  • zastawę stołową,
  • sztućce,
  • szkło.

Aby goście mogli usiąść przy stole, lub rozsiąść się mniejszymi czy większymi grupami, by zjeść, wymienić poglądy i doświadczenia czy po prostu pobyć ze sobą, należy zapewnić im wygodne miejsca do siedzenia. Dostosowuje się je do rodzaju przygotowanych stołów, ustawiając w szeregi lub komponując w mniejszych zestawach:

  • krzesła,
  • hokery,
  • ławy,
  • pufy.

Serwujemy dania zimne jak i ciepłe

Aby dania przygotowane na ciepło zachowały wszystkie swoje walory smakowe, na miejscu uroczystości istotny jest sprzęt do restytucji potraw. Dzięki niemu jedzenie jest podgrzewane i utrzymywane w cieple bezpośrednio przed konsumpcją:

  • kuchenki elektryczne,
  • kociołki do zupy,
  • podgrzewacze do potraw.

Przyjęcia cateringowe obejmują nie tylko dania główne i desery, ale również napoje, zimne jak i gorące. Aby zachować ich jakość i smak, potrzeba odpowiedniego sprzętu:

  • termosów – umożliwiają podanie gorących, gotowych napojów, np. kawy czy herbaty;
  • warników – umożliwiają zagotowanie i przechowywanie wody o ustalonej temperaturze, tak aby goście mogli zaparzyć sobie np. wybraną herbatę;
  • lady barmańskiej – czyli przenośnego baru z zimnymi napojami, także alkoholowymi;
  • termosów do lodu.

Catering w świetle reflektorów, czyli żeby było coś widać

Aby smaczny i pięknie podany catering był widoczny, potrzeba dobrego oświetlenia. Jeżeli na miejscu jest z tym problem, w firmach zajmujących się wynajmem sprzętów i mebli eventowych, można wypożyczyć różnego rodzaju reflektory i lampy, a także odpowiednie rozdzielnie i przedłużacze. To ważny element należytej prezentacji przygotowanej uroczystości.