Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Opakowania jednorazowe i ich znaczenie w branży spożywczej
Opakowania jednorazowe w branży spożywczej są szeroko wykorzystywane do przechowywania żywności. Sprawdzają się idealnie w restauracjach, cukierniach albo podczas organizacji eventów. Charakteryzują się bezpieczeństwem i solidnością wykonania. Pozwalają zachować wszystkie walory smakowe potrawy, długo utrzymać jego temperaturę i świeżość. Ponadto przedłużają czas przydatności jedzenia do spożycia i chronią przed jego wysuszeniem.
Trochę historii i z czego wykonuje się jednorazowe opakowania?
Opakowania produktów spożywczych mają długoletnią tradycję i ich historia sięga XI w. Z 1035 r. pochodzi bowiem pierwsza informacja o nich, kiedy to perski podróżnik trafił na targowisko w Kairze i zaobserwował, że owoce i warzywa są pakowane w papier. Taki sposób opakowania służył zatem do ochrony jedzenia przed uszkodzeniami i ułatwiał ich transport. Z kolei historia jednorazowych opakowań sięga roku 1907, kiedy to Lawrence Luellen wymyślił automat do wody, w którym po raz pierwszy zastosowane zostały jednorazowe kubki z papieru Dixie Cups. A czy współcześnie jedynie papier wykorzystuje się do ich wykonywania? Jak tłumaczy pracownik firmy GEMINI Sp. z o.o.:
Obecnie jednorazowe opakowania w branży spożywczej są wykonywane z różnego rodzaju materiałów. Najczęściej jest to plastik, styropian albo tektura. W obliczu jednak coraz bardziej rozwijających się tematów związanych z ekologią producenci oferują również jednorazowe opakowania ekologiczne i w pełni biodegradowalne, tj. nadające się do ponownego użycia. Mogą być one wykonane np. z trzciny cukrowej, z pulpy cukrowej, z włókna albo z bambusa.
Funkcje opakowań jednorazowych w branży spożywczej
Opakowania jednorazowe są dostępne w różnych wariantach w zależności od przeznaczenia. Wśród asortymentu możemy wyróżnić opakowania na zupy, pojemniki obiadowe, opakowania na pizzę, frytki, burgery, kurczaki, tortille, pojemniki i kubki na napoje, torby papierowe, tacki, pudełka na makaron, sushi, ryż i wiele innych. Dostępna jest również folia spożywcza i aluminiowa. Opakowania jednorazowe odgrywają rolę:
- dystrybucyjną – ponieważ służą jako materiał do transportowania żywności i jednoczesnego zabezpieczania produktów przed zgnieceniem lub wylaniem;
- ochronną – ponieważ zabezpieczają produkty przed zanieczyszczeniami, reakcjami chemicznymi, psuciem, wysuszaniem, narażeniami klimatycznymi i biotycznymi,
- dają klientowi gwarancję, że nikt przed nimi produktu nie otwierał,
- reklamową, promocyjną, marketingową – poprzez opakowanie budowany jest wizerunek produktu; opakowanie powinno zawierać bowiem informacje o produkcie i producencie, przekonywać kupującego, a tym samym oddziaływać na popyt.
Jeżeli prowadzisz mały bar, restaurację, cukiernię, oferujesz swoim klientom potrawy na wynos, opakowania jednorazowe na pewno okażą się dla Ciebie niezastąpione.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana