28 stycznia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Opakowania jednorazowe i ich znaczenie w branży spożywczej

Opakowania jednorazowe w branży spożywczej są szeroko wykorzystywane do przechowywania żywności. Sprawdzają się idealnie w restauracjach, cukierniach albo podczas organizacji eventów. Charakteryzują się bezpieczeństwem i solidnością wykonania. Pozwalają zachować wszystkie walory smakowe potrawy, długo utrzymać jego temperaturę i świeżość. Ponadto przedłużają czas przydatności jedzenia do spożycia i chronią przed jego wysuszeniem.

Trochę historii i z czego wykonuje się jednorazowe opakowania?

Opakowania produktów spożywczych mają długoletnią tradycję i ich historia sięga XI w. Z 1035 r. pochodzi bowiem pierwsza informacja o nich, kiedy to perski podróżnik trafił na targowisko w Kairze i zaobserwował, że owoce i warzywa są pakowane w papier. Taki sposób opakowania służył zatem do ochrony jedzenia przed uszkodzeniami i ułatwiał ich transport. Z kolei historia jednorazowych opakowań sięga roku 1907, kiedy to Lawrence Luellen wymyślił automat do wody, w którym po raz pierwszy zastosowane zostały jednorazowe kubki z papieru Dixie Cups. A czy współcześnie jedynie papier wykorzystuje się do ich wykonywania? Jak tłumaczy pracownik firmy GEMINI Sp. z o.o.:

Obecnie jednorazowe opakowania w branży spożywczej są wykonywane z różnego rodzaju materiałów. Najczęściej jest to plastik, styropian albo tektura. W obliczu jednak coraz bardziej rozwijających się tematów związanych z ekologią producenci oferują również jednorazowe opakowania ekologiczne i w pełni biodegradowalne, tj. nadające się do ponownego użycia. Mogą być one wykonane np. z trzciny cukrowej, z pulpy cukrowej, z włókna albo z bambusa.  

Funkcje opakowań jednorazowych w branży spożywczej

Opakowania jednorazowe są dostępne w różnych wariantach w zależności od przeznaczenia. Wśród asortymentu możemy wyróżnić opakowania na zupy, pojemniki obiadowe, opakowania na pizzę, frytki, burgery, kurczaki, tortille, pojemniki i kubki na napoje, torby papierowe, tacki, pudełka na makaron, sushi, ryż i wiele innych.  Dostępna jest również folia spożywcza i aluminiowa. Opakowania jednorazowe odgrywają rolę:

  • dystrybucyjną – ponieważ służą jako materiał do transportowania żywności i jednoczesnego zabezpieczania produktów przed zgnieceniem lub wylaniem;
  • ochronną – ponieważ zabezpieczają produkty przed zanieczyszczeniami, reakcjami chemicznymi, psuciem, wysuszaniem, narażeniami klimatycznymi i biotycznymi,
  • dają klientowi gwarancję, że nikt przed nimi produktu nie otwierał,
  • reklamową, promocyjną, marketingową – poprzez opakowanie budowany jest wizerunek produktu; opakowanie powinno zawierać bowiem informacje o produkcie i producencie, przekonywać kupującego, a tym samym oddziaływać na popyt.

Jeżeli prowadzisz mały bar, restaurację, cukiernię, oferujesz swoim klientom potrawy na wynos, opakowania jednorazowe na pewno okażą się dla Ciebie niezastąpione.