Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Oliwa i jej rola w kuchni włoskiej
Oliwa i jej właściwości
Oliwa polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na choroby układu krążenia – przeciwdziała miażdżycy oraz zakrzepicy, zmniejszając poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Według niektórych badań oliwa ma również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo spożywanie jej prowadzi do polepszenia się stanu skóry oraz włosów.Najzdrowsza oliwa to oliwa z pierwszego tłoczenia. Dobrze, aby była niefiltrowana, ponieważ to wtedy zawiera w sobie więcej składników odżywczych – tłumaczy przedstawiciel pizzerii Złoty Róg w Płocku.Mówi się, że najsmaczniejsze są oliwy z dojrzałych owoców. To właśnie wtedy mają łagodny, pozbawiony charakterystycznej goryczki smak. Właściwy kolor oliwy to zielony lub żółty.
Proces produkcyjny włoskiej oliwy
Nikogo nie zdziwi to, że Włosi znajdują się na czele największych producentów, jak i konsumentów oliwy. Najlepsza włoska oliwa zawsze opatrzona jest międzynarodowym certyfikatem DOP albo IGP. Cały proces zaczyna się od zbioru oliwek, który odbywa się jesienią i zimą. Pod drzewkami umieszcza się płachty chroniące owoce przed upadkiem. Przed ekstrakcją oliwki przechowywane są dwie doby w odpowiedniej temperaturze. Sam proces powstawania oliwy polega na mechanicznym mieleniu owoców. Następnie oliwa jest oddzielana od skórek i pestek. Wynik takiego procesu to oliwa vergine.Oliwa w kuchni włoskiej
Oliwa stanowi dodatek do wielu potraw. Można zaryzykować stwierdzeniem, że Włosi dodają ją niemal do wszystkich dań. Najczęściej wzbogaca ona smak sałatek. Bardzo często tworzy się z niej również dressing. Można ją stosować także do innych wytrawnych potraw – dobrze sprawdza się w połączeniu z pomidorami i delikatnymi serami. Bardzo często spożywa się ją również z pastą, czyli włoskim makaronem. Masło czy margarynę w przypadku pieczenia ciast także można zastąpić oliwą. W kuchni włoskiej, zamiast dodawać do pizzy keczup czy sos czosnkowy, jak robią to Polacy, polewa się ją oliwą. Klasyczna kuchnia włoska jest na tyle prosta, że dania, które się z niej wywodzą, można zdegustować w wielu restauracjach w Polsce i to z dodatkiem najlepszej jakościowo oliwy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana