Artykuł sponsorowany

Oliwa i jej rola w kuchni włoskiej

Oliwa i jej rola w kuchni włoskiej
Oliwa jest jednym z najważniejszych składników kuchni włoskiej. Ten oleisty, aromatyczny składnik wielu dań znany jest na całym świecie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Często wykorzystuje się go nawet w przypadku produkcji kosmetyków. Tłoczona jest z dojrzewających w słońcu oliwek. Ma bardzo wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych, dlatego jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Jaka jest jego rola w kuchni włoskiej?

Oliwa i jej właściwości

Oliwa polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na choroby układu krążenia – przeciwdziała miażdżycy oraz zakrzepicy, zmniejszając poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Według niektórych badań oliwa ma również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo spożywanie jej prowadzi do polepszenia się stanu skóry oraz włosów.
Najzdrowsza oliwa to oliwa z pierwszego tłoczenia. Dobrze, aby była niefiltrowana, ponieważ to wtedy zawiera w sobie więcej składników odżywczych – tłumaczy przedstawiciel pizzerii Złoty Róg w Płocku.
Mówi się, że najsmaczniejsze są oliwy z dojrzałych owoców. To właśnie wtedy mają łagodny, pozbawiony charakterystycznej goryczki smak. Właściwy kolor oliwy to zielony lub żółty.

Proces produkcyjny włoskiej oliwy

Nikogo nie zdziwi to, że Włosi znajdują się na czele największych producentów, jak i konsumentów oliwy. Najlepsza włoska oliwa zawsze opatrzona jest międzynarodowym certyfikatem DOP albo IGP. Cały proces zaczyna się od zbioru oliwek, który odbywa się jesienią i zimą. Pod drzewkami umieszcza się płachty chroniące owoce przed upadkiem. Przed ekstrakcją oliwki przechowywane są dwie doby w odpowiedniej temperaturze. Sam proces powstawania oliwy polega na mechanicznym mieleniu owoców. Następnie oliwa jest oddzielana od skórek i pestek. Wynik takiego procesu to oliwa vergine.

Oliwa w kuchni włoskiej

Oliwa stanowi dodatek do wielu potraw. Można zaryzykować stwierdzeniem, że Włosi dodają ją niemal do wszystkich dań. Najczęściej wzbogaca ona smak sałatek. Bardzo często tworzy się z niej również dressing. Można ją stosować także do innych wytrawnych potraw – dobrze sprawdza się w połączeniu z pomidorami i delikatnymi serami. Bardzo często spożywa się ją również z pastą, czyli włoskim makaronem. Masło czy margarynę w przypadku pieczenia ciast także można zastąpić oliwą. W kuchni włoskiej, zamiast dodawać do pizzy keczup czy sos czosnkowy, jak robią to Polacy, polewa się ją oliwą. Klasyczna kuchnia włoska jest na tyle prosta, że dania, które się z niej wywodzą, można zdegustować w wielu restauracjach w Polsce i to z dodatkiem najlepszej jakościowo oliwy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.