Od czego zalezy smak wedliny
6 marca 2022

Kategoria:
Gastronomia

Od czego zależy smak wędliny?

Spożywany pokarm ma za zadanie nie tylko odżywiać, ale również dostarczać wspaniałych doświadczeń smakowych. Wysokiej jakości wędliny mają idealną kruchość, są soczyste i wielu ludzi nie wyobraża sobie kanapki bez aromatycznego plasterka szynki. Warto jednak wiedzieć, że na to, by wędlina była dobra, ma wpływ wiele czynników. Dowiedz się, co powoduje, że wędlina świetnie smakuje.

Gdzie można znaleźć dobre wędliny?

Wiele ludzi sobotnie poranki spędza aktywnie. Zaraz po śniadaniu i małej czarnej wyruszają na zakupy. Tylko jak znaleźć dobre produkty mięsne i wędliny? Takie, które powstają z wysokiej jakości surowca, a do tego ich produkcja jest oparta na tradycyjnych recepturach? Takie produkty można nabyć od zakładu przetwórstwa mięsnego, jak Masarnia Cekcyn Mirosława Łepka. W dzisiejszych czasach wędzoną szynkę można kupić w każdym markecie, jednak nie zawsze ma ona zadowalający smak. Coraz więcej osób szuka powrotu do tradycyjnych aromatów i wędlin wyrabianych w sposób naturalny, które smakują tak jak kiedyś.  Takie wyroby charakteryzują się następującymi cechami:

  • nieregularna faktura,
  • naturalny, delikatnie szarawy odcień,
  • skład, w którym króluje mięso, zazwyczaj wyrób 100 g naturalnej szybki wymaga ponad 100 g mięsa.

Wyroby tradycyjne nie są napompowane wodą, a przez to dłużej są świeże i zachowują swoje właściwości.

Co wpływa na smak wędliny?

Wiele osób jest zaskoczonych, gdy po raz pierwszy próbują tradycyjnych wędlin i wyrobów mięsnych. Wynika to z tego, że ich smak i faktura są inne niż produktów masowo produkowanych. Wpływ na to ma kilka czynników:

  • wybór metody wędzenia

W zależności od tego, jaką wędlinę chce się uzyskać, można zastosować wędzenie na zimno, gorąco i ciepło. Z reguły im dłuższy proces, tym wędlina ma bogatszy smak i może być dłużej przechowywana.

  • wybór mięsa

W zależności od tego, czy wędlina będzie wykonana z karczka, łopatki wieprzowej czy może z piersi indyka lub kurczaka, jej smak będzie inny.

  • przyprawy

Podczas procesu wędzenia dodawane są także przyprawy, które mają wpływ na smak wędliny.

  • drewno

Wybór drewna, za pomocą którego odbędzie się wędzenie, jest kluczowy dla aromatu wędlin. W zależności od tego, jaki jego rodzaj zostanie wybrany, produkt będzie miał inny smak i aromat.

Wędzenie mięsa metodą tradycyjną to proces, na który ma wpływ wiele czynników. Dlatego coraz więcej osób wybiera masarnie, opierające się na naturalnych procedurach i unikalnych przepisach. W ten sposób można spróbować wędliny, która zaskoczy smakiem.