catering obiadowy
13 listopada 2021

Kategoria:
Gastronomia

Obiady domowe na dowóz? To możliwe!

Obiady na dowóz są coraz popularniejszym wyborem, szczególnie w większych miastach. Z dowozu korzystają pracownicy korporacji i mniejszych firm, którzy chcą posilić się w czasie lunchu. Takie rozwiązanie wybierają także szeregowi pracownicy, którzy wrócili zmęczeni z pracy i nie mają czasu lub chęci zrobić samodzielnie obiadu. Jakie są zalety obiadów domowych na dowóz?

Kiedy najlepiej zamówić obiad na dowóz?

Codzienne zabieganie między pracą, szkołą, a domem sprawia, że brakuje czasu na samodzielne gotowanie. Zdrowy i zbilansowany posiłek trzeba przecież odpowiednio zaplanować, a także zakupić odpowiednie składniki w okolicznych sklepach lub hipermarketach. Wszystkie te działania wiążą się z poświęcaniem czasu na odpoczynek.

Z obiadów na dowóz korzystają studenci, rodziny, zapracowane pary i single. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie potrafią gotować. Istnieje jeszcze forma cateringu. Wtedy restauracje przygotowują cały komplet posiłków na specjalne okazje, np. imprezy okolicznościowe, bankiety.

Zalety obiadów na dowóz

Dowożenie obiadów ma same zalety. Przede wszystkim jest to forma zarobku dla restauracji – szczególnie korzystano tego podczas obostrzeń, kiedy dowozy były jedyną formą kontaktu z klientem.

Domownicy mogą przebierać w różnych kuchniach i restauracjach. Jeżeli mają ochotę na pizzę, mogą wybrać włoskie danie. W przypadku ochoty na japońską kuchnię warto postawić na sushi. Najczęściej wybiera się jednak obiady domowe, które stanowią namiastkę własnej kuchni. Tradycyjne obiady z restauracji przypominają o maminej kuchni z dzieciństwa. Są pożywne i zdrowe. Coraz większą popularność zdobywają posiłki wegańskie i wegetariańskie.

Obiady na dowóz pozwalają zaoszczędzić wiele czasu. Restauracje zarabiają, a klienci mogą zjeść pożywny i smaczny posiłek. Same plusy.

Jakie dania zamawiać?

Wśród obiadów na wynos ogromną popularnością cieszą się domowe obiady, a także produkty wegańskie i wegetariańskie. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji danej osoby. Najważniejsza jest wysoka jakość obiadów. Restauracje powinny zadbać, by ich posiłki były przygotowywane ze świeżych produktów.

Restauracją, w której kładzie się wysoki nacisk na dobrą jakość potraw, jest Restauracja Piwniczka z Gdyni. Menu składa się głównie z domowych obiadów, podanych w sposób elegancki. Nie brakuje panierowanego fileta z kurczaka, tradycyjnego kotleta schabowego czy karkówki. Wśród oferty wegetariańskiej i wegańskiej można odnaleźć m.in. kotleciki z ciecierzycy.

Restauracja prowadzi również cateringi i organizuje imprezy okolicznościowe.