miesiarka do ciast
17 czerwca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Nowoczesne miesiarki do ciast wykorzystywane w branży cukierniczej i piekarniczej

Miesiarki to wyspecjalizowane maszyny do tworzenia ciast, które wykonuje się ze stali lakierowanej lub nierdzewnej, a części takie jak spirala i dzieża – ze stali kwasoodpornej. Istotny jest dobór wysokiej jakości, niezawodnych urządzeń, tzn. takich, które będą pracować cicho i płynnie, a przy tym będą zapewniać najlepszą możliwą wydajność. Na które modele warto zwracać uwagę?

Małe miesiarki z dzieżą stałą: SM 60 i SM 85

Do pierwszej kategorii polecanych produktów należą miesiarki 2LHDM z modeli SM 60 i SM 85. Są małe i mają dzieżę o pojemności – odpowiednio – 60 i 85 litrów. Stworzono je z myślą o miesieniu ciasta o minimalnej zawartości wody na poziomie 40 proc.

Dzięki zastosowaniu przekładni pasowych maszyny te pracują bardzo cicho, a do tego są łatwe w obsłudze za sprawą specjalnego panelu sterującego. Miesiarki do ciast SM 60 i SM 85 są wyposażone w przełącznik na tryb manualny, co pozwala na kontynuowanie pracy nawet w przypadku awarii systemu elektronicznego. Dla jeszcze większego komfortu pracy dzieża ma halogenowe oświetlenie.

Seria SM ma jeden dwubiegowy silnik napędu spirali i dzieży.

Miesiarki z dzieżą wyjezdną: SMR 130-500

Kolejną propozycją są miesiarki z dzieżą wyjezdną, czyli model SMR 130-500. Ich główna funkcjonalność, a więc ruchoma dzieża, pozwala na jeszcze lepszą wygodę wykonywania poszczególnych zadań w piekarnictwie i cukiernictwie.

Podobnie jak w przypadku modeli SM 60 i SM 85 dostępnych w ofercie producenta 2LHDM, tutaj również postawiono na przekładnie pasowe, które zapewniają cichą pracę, na oświetlenie halogenowe oraz na wygodny w stosowaniu panel sterujący. Istnieje ponadto możliwość doposażenia wersji SMR 130-500 w cyfrowy panel dotykowym – dla pełnego programowania i zapisywania procesu miesienia.

Korpus maszyny wykonany jest ze stali lakierowanej lub – na życzenie klienta – stali nierdzewnej. Co więcej, maszyna może być także wyposażona w pełną pokrywę dzieży
z tworzywa sztucznego.

Miesiarki SMR 130-500 nadają się do miesienia ciasta o zawartości wody minimum 40 proc.

Miesiarki do ciast twardych: HT100 i HT150

Ostatnimi z polecanych modeli są miesiarki z dzieżą stałą HT100 i HT150 przeznaczone do ciast twardych – po to, aby produkt końcowy cechował się najlepszą możliwą konsystencją. To maszyny opracowane z myślą o najbardziej wymagających klientach biznesowych, którym zależy na urządzeniach bardzo solidnych, trwałych i odpornych.

Miesiarki dwubiegowe z rewersem HT100 i HT150 charakteryzują się wzmocnionym silnikiem i spiralą oraz większą liczbą pasków napędu. Sterowanie wspomnianymi sprzętami jest możliwe przy użyciu panelu dotykowego.