Artykuł sponsorowany

Najważniejsze zalety majonezów niskotłuszczowych

Najważniejsze zalety majonezów niskotłuszczowych
Majonez jest częstym składnikiem domowych potraw. Stanowi popularny dodatek do wielu sałatek, dipów i past. Jest smaczny. Ma jednak też poważną wadę – w nadmiernych ilościach działa niekorzystnie na zdrowie. Aby umożliwić sobie spożywanie ulubionych potraw, warto sięgać po zdrowsze alternatywy, np. majonezy niskotłuszczowe. Jakie są ich najważniejsze zalety?

Dlaczego tradycyjny majonez jest niezdrowy?

Majonez to gęst y sos powstał y na bazie oleju i żółtek jaj. Do jego innych składników należą: musztarda, ocet, woda i przyprawy (sól i cukier jako dodatki smakowe), ewentualnie substancje konserwujące. Olej roślinny umożliwia utworzenie gładkiej i gęstej konsystencji, a ocet, który obniża pH produktu, nadaje majonezowi ch arakterystyczny smak. Ponadto żółtka jaj działają jako emulgator. Majonez zawiera  bardzo dużo tłuszczu, co może prowadzić do:
  • nadwagi,
  • zapychania żył, które utrudnia prawidłowe krążenie krwi i ma niekorzystny wpływ na pracę serca (ostatecznie może zakończyć się udarem, miażdżycą czy nawet zawałem).
Sprawcą jest cholesterol, który występuje głównie w żółtkach jaj i tłustych produktach (tłuszczach zwierzęcych, np. w maśle, produktach mlecznych i mięsie). Warto szukać produktów pochodzących od sprawdzonych i certyfikowanych firm, np. Starck’s Food Polska. Popularne majonezy sklepowe pełne są sztucznych ulepszaczy smaku i kon systencji o niezdrowych właściwościach.

Majonez niskotłuszczowy jako odpowiednik majonezu tradycyjnego

Majonez niskotłuszczowy ma znacznie lepszy skład niż jego niezdrowy odpowiednik. Powstaje wyłącznie na bazie składników  roślinnych (bez żółtek jaj, będących największym źródłem cholesterolu w tradycyjnym majonezie), a zatem mogą po niego sięgać weganie, alergicy, osoby cierpiące na celiakię, a także nietolerancję laktozy ( majonez niskotłuszczowy nie zawiera glutenu i laktozy). Majonezy niskotłuszczowe Cremajo   mają zna cznie mniej kalorii, więc spożywanie ich, w połączeniu ze zdrową dietą i sportem, nie powinno skutkować nadwagą. Poziom tłuszczu waha się w granicach 30-60% lub nawet mniej, a klasyczny majonez ma go w swoim składzie aż 75-80%. Dla przykładu: łyżka majonezu Cremajo (20% zawartości tłuszczu) to tylko 175 kcal. Przy założeniu, że dorosły człowiek potrzebuje 2000-2500 kalorii dziennie, jest to znikoma wartość. Majonez niskotłuszczowy nie różni się zbytnio smakiem od tradycyjnego i jest w zupełności naturalny, co przekłada się też na ekologię. Niezorientowana osoba nie zauważy różnicy między sałatkami z majonezami klasycznymi a niskotłuszczowymi. Nie musi być też przechowywany w lodówce. Majonezy niskotłuszczowe sprawiają, że menu na święta wielkanocne, bożonarodzeniowe, imprezy okolicznościowe, a nawet to codzienne nie musi ulegać zmianie – charakterystyczne sałatki, sosy i dipy z obowiązkowym dodatkiem majonezu będą nadal dostępne dla każdego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.