Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków chipsowych
Rodzaje ziemniaków na chipsy
Kluski śląskie, purée czy placki ziemniaczane wymagają zastosowania innego podejścia w kuchni, pomimo tego, że ich składnik bazowy pozostaje teoretycznie niezmienny. Nie inaczej jest także w omawianym przypadku – ziemniaki chipsowe wymagają zastosowania określonych rodzajów surowca. Tym, co powinno go wyróżniać jest przede wszystkim zwięzły miąższ, pozwalający na uzyskanie estetycznych, chrupiących plasterków. Najbardziej pożądane są warzywa o jasnożółtej, jednolitej barwie i od umiarkowanej do wysokiej zawartości skrobi. Literatura wskazuje również, iż powinny się charakteryzować niskim poziomem cukru.Jedną z najpopularniejszych odmian ziemniaka chipsowego jest Omega. Duża ilość suchej masy, znacząca w wyrobie przekąski, a także fakt, iż dobrze znosi różnorodne warunki przechowywania sprawia, że zarówno rolnicy, jak i producenci często wykorzystują ją w swojej pracy – jak informuje pracownik Gospodarstwa Rolnego Kukuduk. Poza wspomnianym rodzajem kartofla, choć dominującym w branży, warto także wyróżnić:
- Lady Rosettę, której cechą charakterystyczną jest czerwona skórka;
- Lady Amarillę, rodzącą owalne, żółte ziemniaki;
- Lady Brittę, oferującą bardzo wydajne, łatwe do bezpośredniego przetworzenia owoce.
Jak wygląda produkcja chipsów?
Po dokładnym doborze poszczególnych okazów ziemniaków chipsowych następuje proces ich obróbki. Wstępny etap skupia się na szczegółowym oczyszczeniu surowca, właściwy – na specjalnym przetworzeniu ich w przekąskę. Powszechnie stosuje się smażenie warzyw w głębokim oleju, rozgrzanym do odpowiedniej temperatury. Wcześniej dodaje się odpowiednie dodatki, np. smak paprykowy. Receptury i sposób produkcji zmieniają się wraz z określoną marką, jednak przyjmuje się, że do wyprodukowania 1 kg chipsów potrzebne jest nawet ponad 3 kg kartofli.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana