5 kwietnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Najpopularniejsze odmiany ziemniaków chipsowych

Według legendy tym, co sprawiło, że powstały chipsy, była frustracja: dziewiętnastowieczny kucharz, George Crum, zdenerwowany przez preferencje klienta związane z grubością pieczonych ziemniaków, postanowił poprawić poprzednią wersję potrawy i tym razem pokroił je najcieniej, jak umiał. Wbrew jego nastawieniu, gość lokalu był zachwycony. Od tego momentu chipsy miały stawać się coraz bardziej powszechne, zyskując popularność nie tylko w USA.

Otwarty rynek pozwala na zaistnienie wielu marek jednego produktu. Nie inaczej jest z żywnością, także z chipsami – logo utożsamiane jest niemalże z rodzajem i jakością przekąski. Od chwili, w której Crum po raz pierwszy wydał je w formie dania, do chwili obecnej receptura przygotowywania chipsów uległa wielokrotnym zmianom. Liczba producentów odpowiada liczbie wariantów smakowych, jakie można spotkać na sklepowych półkach. Wszystko sprowadza się jednak do surowca: ziemniaka. Współcześnie do przygotowania przekąski wykorzystuje się także inne warzywa, niemniej to właśnie „oryginał” stanowi najpopularniejszy wybór wśród konsumentów.

Rodzaje ziemniaków na chipsy

Kluski śląskie, purée czy placki ziemniaczane wymagają zastosowania innego podejścia w kuchni, pomimo tego, że ich składnik bazowy pozostaje teoretycznie niezmienny. Nie inaczej jest także w omawianym przypadku – ziemniaki chipsowe wymagają zastosowania określonych rodzajów surowca. Tym, co powinno go wyróżniać jest przede wszystkim zwięzły miąższ, pozwalający na uzyskanie estetycznych, chrupiących plasterków. Najbardziej pożądane są warzywa o jasnożółtej, jednolitej barwie i od umiarkowanej do wysokiej zawartości skrobi. Literatura wskazuje również, iż powinny się charakteryzować niskim poziomem cukru.

Jedną z najpopularniejszych odmian ziemniaka chipsowego jest Omega. Duża ilość suchej masy, znacząca w wyrobie przekąski, a także fakt, iż dobrze znosi różnorodne warunki przechowywania sprawia, że zarówno rolnicy, jak i producenci często wykorzystują ją w swojej pracy – jak informuje pracownik Gospodarstwa Rolnego Kukuduk. Poza wspomnianym rodzajem kartofla, choć dominującym w branży, warto także wyróżnić:

  • Lady Rosettę, której cechą charakterystyczną jest czerwona skórka;
  • Lady Amarillę, rodzącą owalne, żółte ziemniaki;
  • Lady Brittę, oferującą bardzo wydajne, łatwe do bezpośredniego przetworzenia owoce.

Jak wygląda produkcja chipsów?

Po dokładnym doborze poszczególnych okazów ziemniaków chipsowych następuje proces ich obróbki. Wstępny etap skupia się na szczegółowym oczyszczeniu surowca, właściwy – na specjalnym przetworzeniu ich w przekąskę. Powszechnie stosuje się smażenie warzyw w głębokim oleju, rozgrzanym do odpowiedniej temperatury. Wcześniej dodaje się odpowiednie dodatki, np. smak paprykowy. Receptury i sposób produkcji zmieniają się wraz z określoną marką, jednak przyjmuje się, że do wyprodukowania 1 kg chipsów potrzebne jest nawet ponad 3 kg kartofli.