bakalie
8 czerwca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Najpopularniejsze bakalie do domowej kuchni i nie tylko

Kiedyś kojarzone z okresem świątecznym, obecnie wiodą prym przez cały rok. Smaczne, pożywne i syte są uwielbiane również przez osoby stosujące diety. Bardzo zdrowe, zapobiegają nawet nowotworom i innym poważnym chorobom. Bakalie – bo o nich mowa – przestały być sezonowym produktem i na stałe zagościły na stołach o każdej porze roku. Orzechy, migdały, morele… sklepy oferują różne rodzaje tych smakołyków. Które są najpopularniejsze?

Najpopularniejsze bakalie – o jakich mowa?

Bakalie to znakomita propozycja na codzienną przekąskę, dodatek do musli czy uzupełnienie głównego dania. Tak naprawdę pod tym pojęciem się kryje wiele smakołyków. Najpopularniejsze to:

  • orzechy laskowe i włoskie,
  • suszone śliwki,
  • morele,
  • daktyle,
  • migdały,
  • figi,
  • kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa,
  • jagody goji.

Bakalie pomagają zapobiegać nowotworom, udarom i zawałom, wpływają na pracę żołądka i jelit. Te pyszności mają wysokie właściwości odżywcze. Nie da się ukryć, że daktyle i rodzynki to znane źródła potasu, które nie tylko regulują ciśnienie krwi, ale także usuwają nadmiar wody z organizmu. Równie popularne są morele i śliwki, zawierające mnóstwo żelaza. Poprawiają perystaltykę jelit, wywołują uczucie sytości i regulują proces wypróżniania się. Z tego względu coraz częściej sięgają po nie osoby, które są na diecie.

Bardzo cenne właściwości mają smaczne orzechy. Gwarantują solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają zły cholesterol LDL. Chronią więc przed chorobami układu krążenia. Co istotne orzechy zawierają mnóstwo cynku, żelaza, potasu, witamin z grupy B i magnezu, a duża zawartość białka i składników mineralnych wpływa na proces trawienia, a nawet samopoczucie.

Godne uwagi są także figi. Zawierają dużo tryptofanu, który bierze udział w metabolizmie serotoniny. Nazywana hormonem szczęścia, poprawia samopoczucie i zwalcza bezsenność.

Jakie bakalie są najlepsze?

Bakalie są smaczne i zdrowe, warto jednak wybierać te najlepszej jakości.

Jak mówi specjalista ze sklepu Cdnzasada jest prosta: im mniej dodatków, tym lepiej. Takie uzupełniacze jak syrop glukozowo-fruktozowy, E202 czy E220 nie powinny się znajdować w bakaliach.

Dlatego przy ich wyborze kieruj się głównie składem produktu, który się przekłada na jakość.

Pamiętaj też, że Internet jest cennym źródłem informacji – wiele sklepów przedstawia swoją ofertę online. Dzięki temu szybko się zapoznasz z ich asortymentem i wybierzesz najsmaczniejsze bakalie. Warto kupować je na kilogramy, gdyż cena jest wtedy jeszcze korzystniejsza.