Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Naczynia na desery. Pomysły i propozycje zakupowe
Jak serwować torty i ciasta?
Torty i ciasta mogą być podawane na 2 sposoby. Jeżeli dla każdego z gości przewidziany jest jeden kawałek wypieku, deser możemy podawać na odpowiedniej wielkości talerzykach. Jednak w sytuacji, gdy podajemy kilka rodzajów ciast, spośród których goście mogą wybierać i dokładać sobie kolejne porcje, konieczne będzie dodatkowe naczynie na słodkości – mówi ekspert z hurtowni porcelany AP-POL.Najpiękniej prezentują się na stole torty i ciasta eksponowane na paterach. Te dostępne są w najróżniejszych wersjach; obok najprostszych płaskich pater i tortownic do położenia bezpośrednio na stole znajdziemy modele na nodze, jedno- i wielopiętrowe, zdobione barwnymi wzorami i o niezwykle fantazyjnych kształtach. Oczywiście, gościom należy podać talerzyki, których wielkość będzie właściwa do wielkości kawałków ciasta czy tortu. Niezbędne będą też odpowiednie sztućce. Do miękkich ciast można podawać łyżeczki, zaś do twardszych potrzebne będą widelczyki deserowe.
Jak podawać desery lodowe i musy?
Lody, musy, budynie, galaretki, bita śmietana… takich słodkości nie uda nam się podać na talerzyku. Jeśli planujemy uświetnić przyjęcie ich obecnością, musimy sięgnąć po pucharki deserowe. Wśród tych naczyń też panuje duża różnorodność. Pucharki do deserów występują w rozmaitych odsłonach. Najpopularniejsze, idealne do serwowania zarówno deserów lodowych, jak i kisielu czy musu, mają postać niezbyt głębokich miseczek na nóżce lub bez. Obok nich dostępne są pucharki, które przypominają bardziej wysokie szklanki – w nich podaje się przede wszystkim lody. Do deseru w pucharku zawsze należy podawać łyżeczkę. Trzeba przy tym pamiętać, by długość rączki odpowiadała wymiarom naczynia. W przypadku deserów w wysokich pucharkach, konieczne więc będzie podanie łyżeczki na bardzo długiej rączce, nazywanej czasem łyżeczką do latte.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana