Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę kupując burgery wołowe?

Na co zwrócić uwagę kupując burgery wołowe?
Burger wołowy z grilla to częsty wybór na obiad, czy spotkanie towarzyskie. Niestety nie zawsze renoma restauracji i wysoka cena świadczy o jakości. W przypadku burgerów istnieje kilka czynników, dzięki którym można twierdzić, czy danie jest dobre i przygotowane właściwie.

Burger wołowy – klasyka gatunku

Burgery wołowe to jedno z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych dań na świecie. Dobry burger powinien zawierać odpowiednie mięso wołowe. Na sukces dania wpływa też jakość pozostałych składników. Wyjątkową uwagę do jakości mięsa oraz właściwego przygotowania dań przywiązuje Chefs on Wheels – sieć food trucków oferujących najwyższej jakości potrawy. Serwowane dania zasługują na wyjątkową uwagę, a wśród nich największym powodzeniem cieszy się burger wołowy z grilla. Po czym więc poznać danie idealne? Jest na to przepis.

Burgery z dostawą lub uczta na miejscu – cechy dobrego mięsa w burgerze

Pierwszą kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest wołowina. Mięso powinno być wysokiej jakości, świeże i średnio zmielone. Najlepsze burgery przygotowywane są z takich części tuszy jak udziec wołowy, antrykot, rostbef i łopatka. Po zmieleniu wołowina powinna być uformowana w kotlety o grubości minimum 2 cm i smażona tylko kilka minut. Długie wyrabianie mięsa nie jest wskazane. Istotną rolę odgrywa też stopień wysmażenia. Tajemnica smaku burgera tkwi w jego odpowiedniej obróbce termicznej. Mięso wołowe najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzone na grillu, który dodaje wyjątkowego smaku. Nie należy smażyć mięsa do hamburgerów w głębokim tłuszczu, na patelni czy w piekarniku, ponieważ produkt straci smak i soczystość. Dodatkowo istotne jest samo wysmażenie, co powinno być zgodne z życzeniem klienta. Do wyboru są trzy stopnie: - medium-rare (średnio krwisty), - well done (wysmażony), - rare (krwisty). Mocne wysmażenie znacznie obniża walory smakowe, dlatego najczęściej poleca się stopień medium. Mięso jest wówczas soczyste i delikatnie różowe w środku.

Idealna oprawa najlepszego mięsa – właściwe dodatki

Oprócz mięsa istotną rolę w burgerze odgrywa bułka. Powinna być miękka, lekko chrupiąca, ale jednocześnie zbita. Przed podaniem warto ją chwilę grillować. Klasyczny burger to także ser, sałata, cebula i pikle. Czasem w menu znaleźć można wersje bogatsze, jednak wysokiej jakości standardowe dodatki to burger klasyczny i idealny. Zwieńczeniem całości jest sos. W żadnym wypadku nie powinna być to gotowa mieszanka. Idealny burger to dodatek połączenia ketchupu i musztardy, czasem majonezu. Najważniejsze, by sos przygotowywany był na świeżo, tuż przed podaniem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.