Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę kupując burgery wołowe?
Burger wołowy – klasyka gatunku
Burgery wołowe to jedno z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych dań na świecie. Dobry burger powinien zawierać odpowiednie mięso wołowe. Na sukces dania wpływa też jakość pozostałych składników. Wyjątkową uwagę do jakości mięsa oraz właściwego przygotowania dań przywiązuje Chefs on Wheels – sieć food trucków oferujących najwyższej jakości potrawy. Serwowane dania zasługują na wyjątkową uwagę, a wśród nich największym powodzeniem cieszy się burger wołowy z grilla. Po czym więc poznać danie idealne? Jest na to przepis.Burgery z dostawą lub uczta na miejscu – cechy dobrego mięsa w burgerze
Pierwszą kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest wołowina. Mięso powinno być wysokiej jakości, świeże i średnio zmielone. Najlepsze burgery przygotowywane są z takich części tuszy jak udziec wołowy, antrykot, rostbef i łopatka. Po zmieleniu wołowina powinna być uformowana w kotlety o grubości minimum 2 cm i smażona tylko kilka minut. Długie wyrabianie mięsa nie jest wskazane. Istotną rolę odgrywa też stopień wysmażenia. Tajemnica smaku burgera tkwi w jego odpowiedniej obróbce termicznej. Mięso wołowe najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzone na grillu, który dodaje wyjątkowego smaku. Nie należy smażyć mięsa do hamburgerów w głębokim tłuszczu, na patelni czy w piekarniku, ponieważ produkt straci smak i soczystość. Dodatkowo istotne jest samo wysmażenie, co powinno być zgodne z życzeniem klienta. Do wyboru są trzy stopnie: - medium-rare (średnio krwisty), - well done (wysmażony), - rare (krwisty). Mocne wysmażenie znacznie obniża walory smakowe, dlatego najczęściej poleca się stopień medium. Mięso jest wówczas soczyste i delikatnie różowe w środku.Idealna oprawa najlepszego mięsa – właściwe dodatki
Oprócz mięsa istotną rolę w burgerze odgrywa bułka. Powinna być miękka, lekko chrupiąca, ale jednocześnie zbita. Przed podaniem warto ją chwilę grillować. Klasyczny burger to także ser, sałata, cebula i pikle. Czasem w menu znaleźć można wersje bogatsze, jednak wysokiej jakości standardowe dodatki to burger klasyczny i idealny. Zwieńczeniem całości jest sos. W żadnym wypadku nie powinna być to gotowa mieszanka. Idealny burger to dodatek połączenia ketchupu i musztardy, czasem majonezu. Najważniejsze, by sos przygotowywany był na świeżo, tuż przed podaniem.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana