Artykuł sponsorowany

Mięso z kurczaka – wartości odżywcze

Mięso z kurczaka – wartości odżywcze
Jeżeli prowadzisz restaurację i zastanawiasz się nad zaproponowaniem menu, które trafiłoby do szerokiego grona konsumentów, pomyśl o mięsie z kurczaka. Podobnie, jeżeli odpowiadasz za stołówkę w szkole albo zakładzie pracy, zaproponuj przysmaki z kurczaka. Polska przoduje w hodowli mięsa drobiowego, zatem wybierasz produkt krajowy, o dużych wartościach odżywczych.

Dla młodszych i starszych

Mięso z kurczaka od dawna zalecane jest zarówno dla małych dzieci, jak i osób starszych. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawne, a składniki odżywcze łatwo się przyswajają: przede wszystkim białko, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – cynk, selen, magnez i fosfor. Kurczaka mogą spożywać z korzyścią dziadkowie razem z wnukami, a ponadto każdy, kto ma wrażliwy przewód pokarmowy. Zgodnie z obowiązującym prawem, w Polsce do obrotu handlowego dopuszczane jest wyłącznie mięso wolne od antybiotyków oraz hormonów. Nawet jeśli ze względów hodowlanych podano kurczętom preparaty lecznicze, hodowca musi odczekać odpowiedni okres czasu, aby organizm zwierzęcia wydalił substancje, które mogłyby zaszkodzić człowiekowi. Żeby zaoszczędzić sobie czasu i kłopotów, rób zakupy w sprawdzonej hurtowni drobiu, np. e-hurtmies.pl. Wówczas masz pewność, że otrzymujesz wysokiej jakości mięso i jego przetwory.

Dla zdrowych i chorych

Dzięki witaminom z grupy B, dieta bogata w mięso z kurczaka ułatwia metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Szczególnie dzięki witaminie B6 pozytywnie wpływa na pracę serca, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyja budowaniu odporności. Ponadto, coraz więcej osób musi przejść na specjalistyczną dietę, a wówczas żywienie się „na mieście” nastręcza sporo trudności. Proponując rozmaite dania i potrawy, możesz zadbać o to, aby przyrządzić je z mięsa bezglutenowego. Lokal, w którym można dostać posiłki niezawierające glutenu, staje się na wagę złota.

Dla osób odchudzających się

Coraz więcej osób zwraca uwagę na kaloryczność spożywanych dań. Niektórzy chcą się odchudzić, niektórzy muszą zadbać o obniżenie cholesterolu we krwi. Kaloryczność posiłku można regulować przez sposób przyrządzenia go: filet przygotowany na parze ma mniej kalorii, niż wersja panierowana i smażona. Jeżeli chcesz zaproponować wyjście pośrednie, postaw na grillowany filet z warzywami. Mięso z kurczaka ma tę zaletę, że zawiera dużo białka, lecz mało tłuszczu. W tym produkcie najbardziej tłusta jest skóra. Choć niektórzy uwielbiają wersję dobrze przypieczoną, czasem ze względów zdrowotnych, warto zjeść smaczny kawałek drobiu bez skóry.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.