Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Mięso z kurczaka – wartości odżywcze
Dla młodszych i starszych
Mięso z kurczaka od dawna zalecane jest zarówno dla małych dzieci, jak i osób starszych. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawne, a składniki odżywcze łatwo się przyswajają: przede wszystkim białko, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – cynk, selen, magnez i fosfor. Kurczaka mogą spożywać z korzyścią dziadkowie razem z wnukami, a ponadto każdy, kto ma wrażliwy przewód pokarmowy. Zgodnie z obowiązującym prawem, w Polsce do obrotu handlowego dopuszczane jest wyłącznie mięso wolne od antybiotyków oraz hormonów. Nawet jeśli ze względów hodowlanych podano kurczętom preparaty lecznicze, hodowca musi odczekać odpowiedni okres czasu, aby organizm zwierzęcia wydalił substancje, które mogłyby zaszkodzić człowiekowi. Żeby zaoszczędzić sobie czasu i kłopotów, rób zakupy w sprawdzonej hurtowni drobiu, np. e-hurtmies.pl. Wówczas masz pewność, że otrzymujesz wysokiej jakości mięso i jego przetwory.Dla zdrowych i chorych
Dzięki witaminom z grupy B, dieta bogata w mięso z kurczaka ułatwia metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Szczególnie dzięki witaminie B6 pozytywnie wpływa na pracę serca, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyja budowaniu odporności. Ponadto, coraz więcej osób musi przejść na specjalistyczną dietę, a wówczas żywienie się „na mieście” nastręcza sporo trudności. Proponując rozmaite dania i potrawy, możesz zadbać o to, aby przyrządzić je z mięsa bezglutenowego. Lokal, w którym można dostać posiłki niezawierające glutenu, staje się na wagę złota.Dla osób odchudzających się
Coraz więcej osób zwraca uwagę na kaloryczność spożywanych dań. Niektórzy chcą się odchudzić, niektórzy muszą zadbać o obniżenie cholesterolu we krwi. Kaloryczność posiłku można regulować przez sposób przyrządzenia go: filet przygotowany na parze ma mniej kalorii, niż wersja panierowana i smażona. Jeżeli chcesz zaproponować wyjście pośrednie, postaw na grillowany filet z warzywami. Mięso z kurczaka ma tę zaletę, że zawiera dużo białka, lecz mało tłuszczu. W tym produkcie najbardziej tłusta jest skóra. Choć niektórzy uwielbiają wersję dobrze przypieczoną, czasem ze względów zdrowotnych, warto zjeść smaczny kawałek drobiu bez skóry.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana