Danie z kurczaka
9 czerwca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Mięso z kurczaka – wartości odżywcze

Jeżeli prowadzisz restaurację i zastanawiasz się nad zaproponowaniem menu, które trafiłoby do szerokiego grona konsumentów, pomyśl o mięsie z kurczaka. Podobnie, jeżeli odpowiadasz za stołówkę w szkole albo zakładzie pracy, zaproponuj przysmaki z kurczaka. Polska przoduje w hodowli mięsa drobiowego, zatem wybierasz produkt krajowy, o dużych wartościach odżywczych.

Dla młodszych i starszych

Mięso z kurczaka od dawna zalecane jest zarówno dla małych dzieci, jak i osób starszych. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawne, a składniki odżywcze łatwo się przyswajają: przede wszystkim białko, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – cynk, selen, magnez i fosfor. Kurczaka mogą spożywać z korzyścią dziadkowie razem z wnukami, a ponadto każdy, kto ma wrażliwy przewód pokarmowy.

Zgodnie z obowiązującym prawem, w Polsce do obrotu handlowego dopuszczane jest wyłącznie mięso wolne od antybiotyków oraz hormonów. Nawet jeśli ze względów hodowlanych podano kurczętom preparaty lecznicze, hodowca musi odczekać odpowiedni okres czasu, aby organizm zwierzęcia wydalił substancje, które mogłyby zaszkodzić człowiekowi.

Żeby zaoszczędzić sobie czasu i kłopotów, rób zakupy w sprawdzonej hurtowni drobiu, np. e-hurtmies.pl. Wówczas masz pewność, że otrzymujesz wysokiej jakości mięso i jego przetwory.

Dla zdrowych i chorych

Dzięki witaminom z grupy B, dieta bogata w mięso z kurczaka ułatwia metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Szczególnie dzięki witaminie B6 pozytywnie wpływa na pracę serca, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyja budowaniu odporności.

Ponadto, coraz więcej osób musi przejść na specjalistyczną dietę, a wówczas żywienie się „na mieście” nastręcza sporo trudności. Proponując rozmaite dania i potrawy, możesz zadbać o to, aby przyrządzić je z mięsa bezglutenowego. Lokal, w którym można dostać posiłki niezawierające glutenu, staje się na wagę złota.

Dla osób odchudzających się

Coraz więcej osób zwraca uwagę na kaloryczność spożywanych dań. Niektórzy chcą się odchudzić, niektórzy muszą zadbać o obniżenie cholesterolu we krwi.

Kaloryczność posiłku można regulować przez sposób przyrządzenia go: filet przygotowany na parze ma mniej kalorii, niż wersja panierowana i smażona. Jeżeli chcesz zaproponować wyjście pośrednie, postaw na grillowany filet z warzywami. Mięso z kurczaka ma tę zaletę, że zawiera dużo białka, lecz mało tłuszczu. W tym produkcie najbardziej tłusta jest skóra. Choć niektórzy uwielbiają wersję dobrze przypieczoną, czasem ze względów zdrowotnych, warto zjeść smaczny kawałek drobiu bez skóry.