Artykuł sponsorowany

Mięso wieprzowe i jego znaczenie w polskiej kuchni

Mięso wieprzowe i jego znaczenie w polskiej kuchni
Trudno wyobrazić sobie polski, niedzielny obiad bez soczystego, aromatycznego schabowego. Polacy uwielbiają mięso wieprzowe i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Łatwość obróbki, smakowitość i korzystna cena – to wszystko zachęca nas do tego, by wieprzowina często gościła na naszych stołach. Poznaj najpopularniejsze dania z wieprzowiny. Dowiedz się, jakie ma wartości odżywcze i jak przygotować ją, by było zdrowo i pysznie! W świadomości większości konsumentów, wieprzowina uchodzi za mięso ciężkostrawne, wysokokaloryczne, o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Tymczasem wieprzowina w odtłuszczonej formie to doskonałe źródło odżywczego białka. Dzięki odpowiedniej obróbce można przygotować lekkie i dietetyczne danie z jej udziałem. Z dostępnych badań, dotyczących wartości odżywczych wieprzowiny wynika, że na przestrzeni lat zawartość wartościowego białka w tuszy wieprzowej znacznie wzrosła, spadła z kolei zawartość tłuszczu w tymże mięsie. Badania dowodzą, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 40 kg mięsa wieprzowego w różnej postaci. O wysokiej pozycji wieprzowiny w jadłospisie polskiego konsumenta świadczy to, że mięso jest wciąż jednym z najczęstszych składników obiadu w Polsce. W przypadku śniadania zaś, ponad 46% konsumentów kładzie na kanapce wędlinę.

Wartości odżywcze w wieprzowinie

Jak wyjaśnia specjalista z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Herold ze Zblewa w województwie pomorskim: Poszczególne elementy tuszy wieprzowej różnią się od siebie kalorycznością, która zależna jest od obecności w konkretnych partiach mięsa, tłuszczu między i śródmięśniowego. Do najmniej kalorycznych części wieprzowiny należy szynka – dostarcza ona jedynie 118 kcal/100 g. Najbardziej zaś kaloryczną partią wieprzowiny jest boczek, który dostarcza ok. 322 kcal.
Schab, będący najchętniej wybieraną częścią wieprzowiny, w 100 g zawiera 152 kcal – w przypadku, gdy przyrządzamy go z tak zwaną omięsną, stanowiącą otoczkę z tłuszczu. Odtłuszczony zaś schab zawiera jedynie 122 kcal. Jeśli więc porównamy kaloryczność chudych części wieprzowiny z kalorycznością drobiu, okaże się, że wartość pierwszej, wyższa jest od drugiej o jedyne 20 kcal. Pewne jest, że nie każdy element wieprzowej tuszy poleca się w żywieniu niskokalorycznym i dietetycznym, jednak odpowiednio przygotowaną odtłuszczoną szynkę czy schab można bez obaw wziąć pod uwagę w jadłospisie, będąc na diecie. Podobnie, jak w przypadku kaloryczności, poszczególne części tuszy różnią się od siebie również zawartością białka. Najmniej tego odżywczego składnika zawierają żeberka oraz boczek, najwięcej zaś, najchudsze części wieprzowiny: schab odtłuszczony oraz szynka. Wysoka zawartość białka oraz niska kaloryczność chudych części wieprzowiny, wskazuje na istotne znaczenie tego mięsa w diecie. Chude mięso wieprzowe ma wartości porównywalne do uznawanego powszechnie za najbardziej dietetyczne, mięsa drobiowego. Niska zawartość tłuszczu w chudej wieprzowinie sprawia, że mięso charakteryzuje się wysoką strawnością. Mięso wieprzowe charakteryzuje się ponadto wysoką zawartością witaminy E oraz witamin z grupy B.  zawiera znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz cynk.

Mięso wieprzowe, a cholesterol

Wartości cholesterolu w wieprzowinie są nieznacznie wyższe od jego ilości w chudym mięsie drobiowym i wynoszą nie więcej niż 55 mg/100 g. Najnowsze badania dowodzą, że najgroźniejsze dla naszego zdrowia są nienasycone kwasy tłuszczowe (zwane też tłuszczami trans), czyli utwardzone oleje roślinne, występujące na przykład w margarynie, zatem nie musimy obawiać się wieprzowiny, jeśli chodzi o zawarte w niej ilości cholesterolu. Kupując mięso wieprzowe, możemy zrezygnować z części o dużej zawartości tłuszczu podskórnego, a także wybierać partie, zawierające niewiele tłuszczu widocznego (tak zwanego międzymięśniowego). Jedyne, na co nie mamy wpływu, jako konsumenci, to tłuszcz niewidoczny, znajdujący się w mięśniach – jego jednak zupełnie nie musimy się obawiać: zawartość tłuszczu śródmięśniowego nie przekracza zwykle 3%, natomiast jego ilość bez wątpienia niezbędna jest do kształtowania walorów smakowych wieprzowiny.

Wieprzowina: w jakiej postaci spotkamy ją na polskim stole?

Wśród sztandarowych dań z mięsa wieprzowego wymienić należy bez wątpienia tradycyjnego schabowego, jednak z wieprzowiny przygotujemy znacznie więcej potraw. Schab, łopatka wieprzowa i karkówka w sosie, kotlety mielone, pulpeciki w sosie, duszona golonka w kapuście, schabowe zrazy z cebulką czy pieczone żeberka to tylko część specjałów z wieprzowiny, bez których Polacy nie wyobrażają sobie tradycyjnego obiadu. Na polskim stole często gości również schab w postaci roladek czy zrazów. Trudno wyobrazić sobie grill bez soczystej, aromatycznej karkówki i smacznych, grillowanych żeberek. Mięso wieprzowe króluje na polskich stołach także w święta: większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez białej kiełbasy. Wieprzowina to również doskonały składnik dań jednogarnkowych: rozmaitych gulaszy czy potraw mięsno-warzywnych.

Wieprzowe wędliny – smaczne i aromatyczne

Wielu polskich konsumentów nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z plasterkiem ulubionej wędliny. Do najpopularniejszych należy oczywiście chuda szynka gotowana, jednak lubimy także tradycyjną szynkę babuni i aromatyczną szynkę wędzoną. Miłośnicy grubych wędlin wędzonych wybierają często krakowską suchą i krakowską parzoną, żywiecką, baleronową, szynkową czy jałowcową. Na grill chętnie kładziemy kiełbasę toruńską i grillową, zaś najchętniej wybieranymi wędlinami cienkimi, które Polacy ze smakiem zjadają na śniadanie są parówki i frankfurterki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.