piekarnia
1 listopada 2019

Kategoria:
Gastronomia

Maszyny stosowane w piekarniach
5 (100%) / 1 głosów

Maszyny stosowane w piekarniach

Kto nie kocha gorących świeżych bułeczek na śniadanie lub chrupiącej skórki chleba? Prawdopodobnie na takie pytanie będzie bardzo mało przeczących odpowiedzi. Jednak niewiele osób zastanawia się też, jak powstają wypieki. Owszem, jest do tego potrzebna mąka i inne składniki, ale czy wiesz, jakie maszyny biorą udział w tym procesie? A może rozpoczynasz swoją przygodę z prowadzeniem piekarni? Poznaj maszyny stosowane do wypiekania chleba.

Podstawowe maszyny stosowane w piekarniach

Zarówno do przygotowania pieczywa, jak i ciasta, konieczny jest specjalny sprzęt, bez którego ani rusz. Poniżej przedstawiamy ten najpopularniejszy.

  • Piec piekarniczy – czy wyobrażasz sobie piekarnię bez solidnego i budzącego miłe skojarzenia pieca? Co prawda, jest to jeden z najdroższych elementów, jednak bez wątpienia niezbędny. Dzisiejsze piece występują w różnych wariantach – mogą być obrotowe, wózkowe itp. – więc ich stabilność termiczna i wytrzymałość są widocznie większe. Duże wyświetlacze, możliwość umieszczenia kilku wypieków naraz w piecu w różnej temperaturze, zastosowanie nierdzewnej stali… to nie te dawne babcine piece, które były powodem wielu oparzeń.
  • Ubijaczki cukiernicze – piekarnia często oferuje też wyroby cukiernicze. Nowoczesne ubijaczki mogą mieć pojemność nawet do 160 litrów. Równomiernie wymieszane ciasto to marzenie każdego cukiernika, a odpowiednie nawiewy idealnie sprawdzą się przy produkcji, rozpływającej się w ustach słodkości. A zatem ubijaczka to nieoceniona maszyna do piekarni, urozmaicająca i poszerzająca asortyment.
  • Miesiarki do ciasta – to właśnie one przygotowują ciasto do wypieku i w nich miesza się składniki, nawet te najtrudniejsze do połączenia. Dzięki nim przygotujesz każdy rodzaj wypieku, zaczynając od drożdżowego po pszenny.

Krajalnice do chleba, dzielarki i zaokrąglarki, wywrotnice i wałkownice… w wielu profesjonalnych sklepach znajdziesz pełne wyposażenie piekarni. Jednak pewna maszyna jest szczególnie godna uwagi. Jest to fermentator.

Fermentatory do zakwasu – nowoczesne rozwiązania

Zrobienie zakwasu jest niezbędne do wykonania prawidłowego wypieku. Na rynku można znaleźć mnóstwo urządzeń przeznaczonych do tej czynności, jednak taka maszyna musi być jak najlepszej jakości. Z tego względu warto wybierać np. produkty firmy BakerLink, która
w swojej ofercie ma fermentatory serii Baker przeznaczone zarówno do małych, średnich, jak i dużych zakładów. Solidna elektronika, wykonanie ze stali nierdzewnej i możliwy zwrot kosztów zakupu to gwarancja najwyższej jakości tych urządzeń.

Wybierając fermentator do zakwasu, pamiętaj, że od niego w dużej mierze zależą smak, aromat oraz jakość pieczywa. Jeśli chcesz, aby twoja piekarnia zasłynęła na całą okolicę – i nie tylko – stawiaj na solidne i wytrzymałe maszyny. Zwróci się to z nawiązką.