Przyprawy bezpieczne dla alergików
19 czerwca 2022

Kategoria:
Gastronomia

Które przyprawy są najbardziej przyjazne alergikom?

Przyprawy nadają potrawom doskonały smak. Ich piękny aromat potrafi rozbudzić apetyt i oczarować. Niestety nie każdy może sięgać po nie bez zastanowienia. Czasem alergia wymusza znaczne ograniczenia w tym zakresie. Jeśli sam masz jakieś uczulenia, zapewne już się o tym przekonałeś. Żeby nie korzystać z metody prób i błędów, dowiedz się, które przyprawy są najbardziej przyjazne alergikom.

Przyprawy, które mogą uczulać

Pewne przyprawy wykazują szczególnie silne właściwości odkażające, bakteriobójcze i wirusobójcze. Zalicza się do nich:

  • czosnek,
  • kurkumę,
  • cynamon,
  • goździki,
  • pieprz cayenne,
  • chili,
  • anyż.

Prozdrowotne działanie w połączeniu z niewątpliwymi walorami smakowymi czynią z nich jedne z najchętniej używanych w kuchni przypraw. Alergicy powinni jednak zachować ostrożność, kiedy po nie sięgają. Niektóre z nich mogą wywoływać alergie krzyżowe, inne zawierają substancje, które powodują zwykłe uczulenia. Takie reakcje czasem pojawiają się też po curry czy koprze włoskim.

Obróbka termiczna nieco minimalizuje uczulające właściwości. Wyjątek stanowią takie przyprawy jak pieprz cayenne i zielony, które zachowują swoje działanie, mimo poddania ich działaniu wysokich temperatur.

Przyprawy bezpieczne dla alergików

Praktyka pokazuje, że dla alergików najbezpieczniejsze są zioła. Liść laurowy, tymianek,  majeranek, oregano, cząber i inne jednoskładnikowe przyprawy z ziół nie powinny zaszkodzić, choć i od tej reguły zdarzają się wyjątki. Jeśli masz obawy, że jakaś przyprawa wywoła u Ciebie alergię, najpierw ją powąchaj. Czasem już samo to uwidoczni objawy uczulenia. Należy do nich opuchlizna błony śluzowej jamy ustnej, pieczenie w nosie lub gardle, pokrzywka.

Warto podkreślić, że uczulenie na przyprawy występuje bardzo rzadko. Dla zdecydowanej większości osób – również alergików – są one nieszkodliwe. Co więcej, wspierają trawienie i mają wiele wspomnianych już właściwości prozdrowotnych.

Jakie przyprawy wybierać?

Każdy, kto chce w pełni wykorzystać potencjał przypraw w swojej kuchni, powinien uważnie je wybierać. Co to znaczy? Przede wszystkim liczy się czystość składu i brak sztucznych wypełniaczy. Godne polecenia zioła i ich mieszanki sprzedaje firma PPH Floramex s.c.. Można jej zaufać, ponieważ przykłada ogromną wagę do jakości swoich przypraw. Żeby ją utrzymać, firma stosuje prewencyjną kontrolę surowców przyprawowych, procesu produkcyjnego, a także jakości produktu końcowego. W składzie oferowanych przez nią przypraw nie znajdziesz glutaminianu sodu ani innych bezwartościowych substancji.