Artykuł sponsorowany

Które makarony najmniej tuczą?

Które makarony najmniej tuczą?
Makarony z reguły nie powodują tycia. Za pojawienie się nadprogramowych kilogramów w większości przypadków odpowiedzialne są produkty spożywcze, które posiadają wysoki indeks glikemiczny (powyżej 75). Zjedzenie takich produktów powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jej równie szybkie obniżenie. W efekcie organizm przetwarza pozyskaną glukozę w tkankę tłuszczową, a po zakończeniu procesu związanego ze zmianą poziomu glukozy we krwi, czujemy się senni oraz głodni. W rezultacie sięgamy po kolejne produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Jakie makarony tuczą więc najmniej?

Rodzaje makaronów

Najzdrowszym i szczególnie polecanym makaronem jest makaron pełnoziarnisty (zwykle ciemniejszy). Jest on dużo zdrowszy, a składniki w nim zawarte szybciej uwalniają się do organizmu – przez co takich makaronów jemy mniej i szybciej czujemy się syci. Makarony pełnoziarniste i razowe posiadają dużo witamin z grupy B i minerałów takich jak żelazo, cynk, magnez i fosfor. Mają także dużo mniej kalorii i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Makarony pełnoziarniste są bogate w błonnik (celulozę), który jest odporny na działanie wszelkich enzymów trawiennych. Usprawnia to pracę jelit, usuwa toksyny z organizmu i działa antycellulitowo. Makarony takie zawierają także skrobię, czyli węglowodan złożony, który powoli i równomiernie uwalnia energię, dzięki czemu czujemy sytość przez wiele godzin. Makarony mogą stanowić doskonały i cenny element diety, należy jednak pamiętać o odpowiednim ich podaniu. Najwięcej kalorii znajduje się w tłustych dodatkach – mięsie, śmietanie, majonezie. Same makarony nie są więc odpowiedzialne za proces tycia – odpowiednio spożywane hamują apetyt na słodycze i zapewniają uczucie sytości na wiele godzin.

Dlaczego warto jeść makaron?

Zdrowe makarony (przede wszystkim te pełnoziarniste) posiadają wiele wartości odżywczych i absolutnie nie powodują tycia. Makaron tuczy tylko w przypadku, gdy regularnie zjadamy go z sosami przygotowanymi z wysokokalorycznych składników. Zaleca się więc zredukowanie w diecie sosów na bazie śmietany oraz majonezu. Pamiętajmy, że dostępne są do jedzenia inne produkty – dużo bardziej wartościowe pod względem witamin – jak np. warzywa, owoce, świeże zioła, chude mięso, ryby czy parmezan. Jak mówi pracownik firmy produkującej   Domowe makarony ,,Anny'', zajmującego się produkcją makaronów:
Makarony stanowią ważny element diety o działaniu antycellulitowym. Posiadają one bardzo cenną właściwość – zmniejszają apetyt na słodycze. Jedząc makaron, dostarczamy organizmowi odpowiedni poziom glukozy. Jest ona bardzo wolno uwalniana, dzięki czemu nie czujemy potrzeby podjadania słodyczy. Makarony są więc polecane wszystkim osobom, które pragną zredukować nadmierne kilogramy!
Decydując się na zakup makaronu, zaleca się wybór jedynie sprawdzonych producentów. Jedynie makarony wyprodukowane z naturalnych składników posiadają cenne wartości odżywcze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.