20 stycznia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Kawowy savoir-vivre. W czym pijemy kawę?

W domowym zaciszu kawę najczęściej pijemy z kubków, szklanek i filiżanek i zazwyczaj nie przywiązujemy wagi, który rodzaj kawy podajemy w danym naczyniu. Jednak w kawiarniach i restauracjach obowiązuje kawowy savoir – vivre i zasady, których nie można łamać. Inaczej podaje się niewielkie, ale aromatyczne espresso, a w inny sposób latte macchiato z dużą ilością mleka. W czym powinno się podawać ten wyjątkowy napój?

Jak podawać espresso?

Włoskie espresso to jedna z najchętniej wybieranych kawowych możliwości. To niewielka kawa, ale z dużą mocą, dlatego wiele osób właśnie od espresso zaczyna swój dzień, aby dostać zastrzyku energii na kolejne godziny.

Specjalista ze sklepu internetowego LA’ROMA mówi: Idealne naczynie do espresso to porcelanowa filiżanka o pojemności od 50 do 70 ml, charakteryzująca się cylindrycznym kształtem. Naczynie powinno posiadać grube ścianki, pozwalające na dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury napoju. W tym samym celu, można przed podaniem dodatkowo podgrzać filiżankę.

Filiżankę wypełnia się kawą tylko do połowy. Obowiązkowo do espresso podaje się podstawkę na cukier i łyżeczkę. W związku z wyrazistym smakiem espresso, serwuje się do niego kieliszek z wodą. W przypadku podwójnego espresso – cafe lungo, stosuje się niemal identyczną filiżankę, tylko wyższą.

Szkło czy porcelana

Każdy rodzaj kawy wyróżnia się unikalną specyfiką, dlatego podaje się go w inny sposób i w specjalnie przeznaczonym naczyniu. Wybór między porcelanową filiżanką a szklanką zależy właśnie od konkretnego napoju, który chce się podać.

Do serwowania cappuccino służą porcelanowe filiżanki o pojemności 150 – 200 ml. Jest to kawa mleczna, której atutem jest puszysta pianka. W związku z tym, najlepiej sprawdzi się filiżanka o wybrzuszonych ściankach, rozszerzana u góry. Taki kształt pozwala na tworzenie się z dodawanego mleka, właśnie tej niesamowitej piankowej chmurki.

Do picia kawy late macchiato jest wysoka szklanka z uchwytem, wykonana z żaroodpornego szkła. Przezroczystość naczynia pozwoli na delektowanie się nie tylko smakiem, ale też trójwarstwowym wyglądem kawy. Natomiast irish coffee, napój kawowy z dodatkiem whisky, tradycyjnie serwuje się również w wysokich szklankach na niskiej nóżce.

Podobnej szklanki używa się do frappe, czyli kawy podawanej z dodatkiem lodu i ze spienionym mlekiem. W tym przypadku, uchwyt przy naczyniu jest zbyteczny, ponieważ napój podawany jest na zimno i nie ma możliwości oparzenie się podczas picia kawy.