Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Kawowy savoir-vivre. W czym pijemy kawę?
Jak podawać espresso?
Włoskie espresso to jedna z najchętniej wybieranych kawowych możliwości. To niewielka kawa, ale z dużą mocą, dlatego wiele osób właśnie od espresso zaczyna swój dzień, aby dostać zastrzyku energii na kolejne godziny.Specjalista ze sklepu internetowego LA'ROMA mówi: Idealne naczynie do espresso to porcelanowa filiżanka o pojemności od 50 do 70 ml, charakteryzująca się cylindrycznym kształtem. Naczynie powinno posiadać grube ścianki, pozwalające na dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury napoju. W tym samym celu, można przed podaniem dodatkowo podgrzać filiżankę.Filiżankę wypełnia się kawą tylko do połowy. Obowiązkowo do espresso podaje się podstawkę na cukier i łyżeczkę. W związku z wyrazistym smakiem espresso, serwuje się do niego kieliszek z wodą. W przypadku podwójnego espresso – cafe lungo, stosuje się niemal identyczną filiżankę, tylko wyższą.
Szkło czy porcelana
Każdy rodzaj kawy wyróżnia się unikalną specyfiką, dlatego podaje się go w inny sposób i w specjalnie przeznaczonym naczyniu. Wybór między porcelanową filiżanką a szklanką zależy właśnie od konkretnego napoju, który chce się podać. Do serwowania cappuccino służą porcelanowe filiżanki o pojemności 150 – 200 ml. Jest to kawa mleczna, której atutem jest puszysta pianka. W związku z tym, najlepiej sprawdzi się filiżanka o wybrzuszonych ściankach, rozszerzana u góry. Taki kształt pozwala na tworzenie się z dodawanego mleka, właśnie tej niesamowitej piankowej chmurki. Do picia kawy late macchiato jest wysoka szklanka z uchwytem, wykonana z żaroodpornego szkła. Przezroczystość naczynia pozwoli na delektowanie się nie tylko smakiem, ale też trójwarstwowym wyglądem kawy. Natomiast irish coffee, napój kawowy z dodatkiem whisky, tradycyjnie serwuje się również w wysokich szklankach na niskiej nóżce. Podobnej szklanki używa się do frappe, czyli kawy podawanej z dodatkiem lodu i ze spienionym mlekiem. W tym przypadku, uchwyt przy naczyniu jest zbyteczny, ponieważ napój podawany jest na zimno i nie ma możliwości oparzenie się podczas picia kawy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana