Jedzenie na wynos
9 maja 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jedzenie na dowóz – bezpieczna alternatywa dla posiłku na mieście

Czas epidemii skłonił wszystkich do zwrócenia uwagi na własne zdrowie i bezpieczeństwo. Właściciele lokali gastronomicznych zmotywowani są także do szukania alternatywnych sposobów docierania do klientów. Najlepszym rozwiązaniem okazało się oferowanie jedzenia na wynos w formie zamówień dostarczanych do domu lub odbieranych pod adresem restauracji. Tłumaczymy, dlaczego taki sposób jest bezpieczną wersją posiłku jedzonego na mieście.

Dostawa bezkontaktowa

Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego powołującego się na stanowisko Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności koronawirusem SARS – CoV – 2 nie można zarazić się za pośrednictwem żywności. Powodem, dla którego zdecydowano się na zamknięcie lokali gastronomicznych, było ograniczenie gromadzenia się większej ilości osób w zamkniętych pomieszczeniach, które ułatwia przenoszenie się wirusa. Dlatego też zamawianie jedzenia z restauracji na wynos okazuje się bezpiecznym rozwiązaniem.

Wiele lokali oferuje dostawy bezkontaktowe. Polegają na tym, że dostawca przywozi zamówienie pod wskazany adres, dzwoni do mieszkania lub na telefon zamawiającego i zostawia posiłek pod drzwiami. Takie rozwiązanie pozwala uniknąć bezpośredniego spotkania klienta z pracownikiem restauracji.

Pracownik restauracji Cafe Horyzonty dodaje: Z myślą o bezpiecznym przygotowywaniu, pakowaniu i przekazywaniu jedzenia na wynos lokale wdrażają wiele środków ochrony, takich jak na przykład regularne odkażanie punktu odbioru zamówień, obsługa w jednorazowych rękawiczkach oraz zachowywanie bezpiecznego odstępu od klienta.

Jakich zasad bezpieczeństwa przestrzegać?

Prawdopodobieństwo przeniesienia wirusa na pojemnikach i opakowaniach z jedzeniem jest określane, jako niewysokie. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które pomogą dodatkowo ograniczyć ryzyko rozwoju infekcji:

  • otwierać jedzenie odbierane na wynos lub pochodzące z dostawy w jednorazowych rękawiczkach,
  • myć lub dezynfekować ręce bezpośrednio przed jedzeniem,
  • używać własnych sztućców,
  • sprawnie pozbywać się z mieszkania opakowań po jedzeniu.

Jedzenie na wynos z myślą o środowisku

Coraz częściej podkreśla się, jak ważne jest dbanie o środowisko podczas nawet najbardziej prozaicznych czynności. Zamawianie jedzenia na wynos może kojarzyć się ze stertą jednorazowych plastikowych i styropianowych pojemników lądujących na śmietniku.

Okazuje się jednak, że z odrobiną wysiłku można sprawić, że odbieranie jedzenia z restauracji będzie całkowicie ekologiczne. Wiele osób prosząc o spakowanie posiłku na wynos, zostawia swój pojemnik lub talerz, na które danie nakładane jest bezpośrednio przez kucharzy. Takie rozwiązanie jest szczególnie wygodne, gdy restauracja znajduje się blisko domu lub miejsca pracy, do którego ma dotrzeć potrawa.