Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie wino wybrać do deseru?
Jakie są najważniejsze zasady doboru win do deserów?
Choć wielu osobom słodka uczta kojarzy się z popijaniem herbaty czy kawy lub ewentualnie mleka, do deserów równie idealnie pasują wina – pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Sztuką jednak jest umiejętne dopasowanie trunku do dania, a w szczególności do deseru. Problem polega na tym, że wino nie powinno być mniej słodkie niż deser, z którym jest komponowany – a tak właśnie się najczęściej dzieje, że wzięcie łyku wina, na przykład wina włoskiego, po zjedzeniu kawałka tortu, ciasta czy lodów kończy się mocnym skrzywieniem i charakterystycznym grymasem na twarzy. Wino musi być co najmniej tak słodkie, jak deser. Jeśli będzie zbyt wytrawne, to doznania smakowe mogą być naprawdę nie najlepsze. Należy jednak pamiętać o tym, że słodkość poszczególnych deserów może się bardzo różnić. Nie należy zakładać, że każdy z nich ma tyle samo cukru. Mocno czekoladowe brownie jest z pewnością słodsze niż owoce z bitą śmietaną, dlatego do ciasta spokojnie można dobrać bardzo słodkie wino, natomiast do drugiego deseru – półwytrawne, a nawet wytrawne. Istotna jest również barwa wina. Tak naprawdę związana z tym zasada doboru trunku jest bardzo prosta: do jasnych deserów dobierane są białe wina, a do ciemnych czerwone. To jednak nie koniec wskazówek, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Smaki słodkich potraw można też komponować z aromatami trunków, które są do nich serwowane. W tym celu należy jednak znać bukiety typowe dla konkretnych win.Wina z lokalnych winnic
Sprzedawcy win, tacy jak przedstawiciele sklepu internetowego Winne Włochy, zauważają, że coraz więcej osób, niezależnie od tego, czy poszukuje wina odpowiedniego do deseru, czy do dania wytrawnego, stara się kupować takie trunki, które pochodzą z lokalnych dla nich winnic. Wynika to z kilku przyczyn, a jedną z nich jest pewność, że dane wino wyprodukowane zostało w naturalny sposób i z użyciem najwyższej jakości produktów. Poza tym zyskuje się w ten sposób okazję do wypróbowania unikatowych i rzadko spotykanych typów trunków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana