Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie towary należy przechowywać w chłodniach?
Jakie produkty spożywcze wymagają kontrolowanej temperatury?
Przechowywanie, a także transport w kontrolowanych, zazwyczaj niskich temperaturach, ma miejsce w przypadku magazynowania wszelkich produktów spożywczych. Są to więc owoce, produkty mięsne i cukiernicze. Oprócz gotowych towarów przechowywane w chłodniach są również półprodukty używane w przemyśle spożywczym, takie jak tusze i półtusze mięsne, mleko, masło, tłuszcze roślinne i zwierzęce, jaja, ryby, owoce morza i podobne. Profesjonalne magazynowanie, które jest przedmiotem działalności takich firm, jak Operis, polega na takim zaplanowaniu warunków samego przechowywania i transportu, aby towary w tym czasie nic nie straciły na swojej świeżości, a tym samym jakości.Jak przechowuje się przedmioty potrzebne w medycynie i w przemyśle farmaceutycznym?
Żywność to nie jedyny towar, który wymaga specjalnych temperatur podczas przechowywania. Do produktów szczególnej troski należą niektóre substancje używane w szpitalach i przychodniach. Są to lekarstwa, krew, tkanki do przeszczepów, materiały biologiczne, sprzęt medyczny, a także niektóre narzędzia chirurgiczne. Medyczne laboratoria, w których przeprowadza się badania, również muszą mieć odpowiednie chłodziarki na odczynniki. Specjalne chłodnie znajdują się też w prosektoriach przyszpitalnych i zakładach pogrzebowych. Bez chłodni nie mógłby funkcjonować przemysł farmaceutyczny ani kosmetyczny. W tym wypadku chłodnie niezbędne są do magazynowania najróżniejszych substancji chemicznych i półproduktów pochodzenia roślinnego.Przepisy dotyczące przechowywania w kontrolowanej temperaturze
Magazynowanie towarów w chłodniach i ich przewożenie regulują liczne prawne normy. Ich podstawą są ustawy o przechowywaniu i transporcie środków spożywczych, używek i innych substancji oraz oddzielne rozporządzenia Ministra Zdrowia i opieki społecznej. Większość firm zajmujących się magazynowaniem i przewozem w temperaturze kontrolowanej ma specjalne pakiety ubezpieczeń, które zabezpieczają powierzone im towary. Finansowe gwarancje tego typu na pewno chronią interesy handlowców.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana