Magazynowanie towarów w chłodniach
1 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Jakie towary należy przechowywać w chłodniach?

Magazynowanie niektórych produktów wymaga stworzenia im specjalnych warunków. Najczęściej chodzi tutaj o prawidłową temperaturę. Sprzyja ona zachowaniu przez towary najlepszej jakości, świeżości i zdolności do spożycia lub kolejnego przerobu. Do tego nadają się pomieszczenia zwane chłodniami. W tego typu magazynach wciąż utrzymywana jest optymalna temperatura. Które towary wymagają takiej troski?

Jakie produkty spożywcze wymagają kontrolowanej temperatury?

Przechowywanie, a także transport w kontrolowanych, zazwyczaj niskich temperaturach, ma miejsce w przypadku magazynowania wszelkich produktów spożywczych. Są to więc owoce, produkty mięsne i cukiernicze. Oprócz gotowych towarów przechowywane w chłodniach są również półprodukty używane w przemyśle spożywczym, takie jak tusze i półtusze mięsne, mleko, masło, tłuszcze roślinne i zwierzęce, jaja, ryby, owoce morza i podobne.

Profesjonalne magazynowanie, które jest przedmiotem działalności takich firm, jak Operis, polega na takim zaplanowaniu warunków samego przechowywania i transportu, aby towary w tym czasie nic nie straciły na swojej świeżości, a tym samym jakości.

Jak przechowuje się przedmioty potrzebne w medycynie i w przemyśle farmaceutycznym?

Żywność to nie jedyny towar, który wymaga specjalnych temperatur podczas przechowywania. Do produktów szczególnej troski należą niektóre substancje używane w szpitalach i przychodniach. Są to lekarstwa, krew, tkanki do przeszczepów, materiały biologiczne, sprzęt medyczny, a także niektóre narzędzia chirurgiczne. Medyczne laboratoria, w których przeprowadza się badania, również muszą mieć odpowiednie chłodziarki na odczynniki. Specjalne chłodnie znajdują się też w prosektoriach przyszpitalnych i zakładach pogrzebowych.

Bez chłodni nie mógłby funkcjonować przemysł farmaceutyczny ani kosmetyczny. W tym wypadku chłodnie niezbędne są do magazynowania najróżniejszych substancji chemicznych i półproduktów pochodzenia roślinnego.

Przepisy dotyczące przechowywania w kontrolowanej temperaturze

Magazynowanie towarów w chłodniach i ich przewożenie regulują liczne prawne normy. Ich podstawą są ustawy o przechowywaniu i transporcie środków spożywczych, używek i innych substancji oraz oddzielne rozporządzenia Ministra Zdrowia i opieki społecznej.

Większość firm zajmujących się magazynowaniem i przewozem w temperaturze kontrolowanej ma specjalne pakiety ubezpieczeń, które  zabezpieczają powierzone im towary. Finansowe gwarancje tego typu na pewno chronią interesy handlowców.