Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie standardy muszą spełniać opakowania dopuszczone do kontaktu z żywnością?
Z jakich materiałów są produkowane opakowania do żywności?
Surowce wykorzystywane do produkcji opakowań spożywczych muszą spełniać kilka kryteriów. Pierwszym i najważniejszym jest atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością. W tym kontekście najpopularniejsze są opakowania wykonane z tektury, styropianu oraz tworzyw sztucznych. Drugim ważnym parametrem opakowań stosowanych w szeroko pojętej gastronomii jest ich izotermiczność, która zapewnia daniom odpowiednią temperaturę, dzięki czemu potrawy na wynos można transportować bez obaw, że gdy dotrą do odbiorcy, będą już zimne. Według eksperta firmy LOGIPACK HORECA SERVICE specjalizującej się w dystrybucji opakowań gastronomicznych:Najlepsze właściwości termoizolacyjne posiadają opakowania gastronomiczne wykonane ze styropianu. Czas, przez który potrafią one utrzymać odpowiednią temperaturę potrawy, jest na tyle długi, że doskonale sprawdzą się w przypadku gorących dań na wynos. Nie bez znaczenia jest również fakt, że asortyment opakowań styropianowych jest bardzo szeroki. Równie dobre parametry izotermiczne posiadają opakowania z tworzyw sztucznych. W gastronomii szczególnie popularne są praktyczne pojemniki do zgrzewu. Zapewniają one pełną szczelność przewożonych potraw, a dodatkowym atutem jest możliwość stosowania ich w kuchenkach mikrofalowych. Dzięki temu danie można wygodnie podgrzać. Najsłabsze właściwości utrzymywania temperatury posiada karton, jednak w jego przypadku nie są one aż tak istotne, ponieważ np. kartony z pizzą na czas transportu są umieszczane w specjalnych transporterach, które przez bardzo długi czas utrzymują ciepło.
Jak zadbać o estetykę opakowań gastronomicznych?
W przypadku opakowań gastronomicznych estetyka jest tak samo ważna jak ich funkcjonalność. Tym bardziej że przeważająca część ludzi zwraca uwagę na to jak towar jest zapakowany. Dotyczy to również opakowań gastronomicznych. Dlatego coraz więcej lokali decyduje się na oryginalną szatę graficzną swoich opakowań. Indywidualny projekt kartonu do pizzy, kubka do serwowania ciepłych napojów czy pojemnika na przekąski to również doskonały zabieg marketingowy. Wbrew powszechnym opiniom personalizacja graficzna opakowań nie jest wcale taka kosztowna, a dzięki umieszczeniu na nich danych adresu strony www lokalu, numeru telefonu czy oferty gastronomicznej pozwala na pozyskanie nowych klientów i utrzymanie tych, którzy już skorzystali z jego usług.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana