Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie standardy muszą spełniać lady cukiernicze?
Na co zwrócić uwagę przed zakupem lady cukierniczej?
Skoro lady cukiernicze pełnią tak istotną funkcję, zakup powinien być dokładnie przemyślany. W pierwszej kolejności weź pod uwagę wielkość lokalu oraz fakt, czy planujesz w przyszłości jego rozbudowę lub przeprowadzkę do większego lokalu. Dzięki temu łatwiej będzie Ci podjąć decyzję, jakiej wielkości oraz pojemności ladę cukierniczą kupić i czy zdecydować się na rozwiązanie modułowe. Pamiętaj również o tym, że wyroby cukiernicze powinny być chłodzone dynamicznie, więc lada cukiernicza musi być wyposażona w nawiew. On pozwala na równomierne chłodzenie wypieków oraz sprzyja przechowywaniu wyrobów, które podlegają dużej rotacji, np. szybko się sprzedają. Nie mniej ważna jest estetyka lady cukierniczej. Pamiętaj, że to ona pomaga zachęcić klienta do zakupu. Zwróć uwagę na materiały, z których wykonano ladę oraz jej wygląd. Obecnie największą popularnością cieszą się lady wykonane ze stali nierdzewnej, szkła i drewna, oferowane np. przez firmę Frigo System. Dzięki temu Twoja cukiernia będzie się elegancko prezentować, ponadto materiały te są ponadczasowe i przez wiele lat będą pasować do aranżacji lokalu. W kwestii oświetlenia postaw na oświetlenie LED, które pozytywnie wpłynie na prezentację wypieków. Nie zapominaj także o zużyciu energii – urządzenie to musi pobierać prąd, aby chłodzić i oświetlać znajdujące się w ladzie produkty. Powinno więc ono być możliwie jak najniższe.Jakie wymogi musi spełniać lada cukiernicza?
Cukiernia to nic innego jak mała gastronomia. Jesteś więc w rozumieniu prawa producentem żywności, więc Twój lokal powinien spełniać określone wymagania. W przypadku cukierni jest to system HACCP, GHP oraz GMP. System HACCP to dokładniej Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, dotyczące każdego etapu produkcji żywności oraz jej należytego przechowywania. System GHP to nic innego jak dobra praktyka higieniczna, natomiast GMP to dobra praktyka produkcyjna. W przypadku lady cukierniczej istotne są przepisy systemu HACCP oraz GHP. Wymogi, które te systemy określają, są później egzekwowane przez Sanepid. Przede wszystkim lada cukiernicza musi być na bieżąco serwisowana oraz w pełni sprawna, aby zapewnić wyrobom cukierniczym prawidłowe warunki do przechowywania oraz umożliwić pomiary takich parametrów jak temperatura czy wilgotność. Wszystkie powierzchnie lady powinny być łatwo zmywalne. Konstrukcja lady cukierniczej oraz sposób jej otwierania powininy umożliwić pełną higienę. Półki lady powinny być gładkie oraz wykonane z wytrzymałego materiału, aby nie wyginały się np. pod ciężarem masywnych tortów. Oświetlenie lady powinno być osłonięte, tak, aby w razie pęknięcia żarówki szkło nie przedostało się do żywności (to kolejna zaleta wyboru oświetlenia diodami LED). Pamiętaj! W ladzie cukierniczej możesz przechowywać wyłącznie gotowe wypieki cukiernicze. Nie można ich mieszać z półproduktami.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana