Pizza
22 grudnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jakie rodzaje pizzy najbardziej kochają Polacy?

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Sprawdza się ona zarówno jako obiad, jak i przekąska podczas spotkań towarzyskich. Można wykonać ją samodzielnie, chociaż zdecydowanie lepiej smakuje, kiedy przyrządzona jest przez specjalistów i dostarczona do domu. Jednak nie każda jest taka sama, a o jej smaku decydują dodatki. Którą pizzę najbardziej pokochali Polacy i dlaczego? Sprawdź, czy to również Twoje ulubione dodatki są najpopularniejsze.

Klasyka rządzi — Polacy stawiają na tradycyjne smaki

Jak pokazują statystyki będące wynikami obserwacji właścicieli lokali oferujących pizzę, Polacy wybierają głównie klasyczne smaki. W większości przypadków na tak zwanych “włoskich plackach” rządzą szynka, ser i pieczarki. To decyduje o tym, że trzema najczęściej wybieranymi pizzami są:

  • margherita,
  • capricciosa,
  • funghi.

Oprócz klasycznych smaków zdarza się, że spora część klientów zamawia także pizzę z dodatkiem salami — zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Zdecydowanie trzeba jednak przyznać, że podniebieniami Polaków rządzą klasyczne smaki — zauważa specjalista z Restauracji Coffee Time.

Polskie klimaty na pizzy

Oprócz standardowych rodzajów pizzy klienci bardzo cenią sobie także dodatki typowo polskie. Dlatego chętnie wybierają pozycje z kiełbasą, boczkiem, ogórkiem kiszonym, a coraz częściej także z jajkiem pod różnią postacią. Tego typu potrawy zazwyczaj nazywa się jako Farmerskie lub Wiejskie. Jednak każdy lokal ma swoją kartę więc mogą one być zupełnie inne.

Co ciekawe, Polacy chętnie wybierają także ostre dodatki. Prym w tym zakresie wiodą papryczki jalapeño, czy sos tabasco. Jest to jednak propozycja dla wyjątkowo odpornych konsumentów, których podniebienie jest w stanie wytrzymać taki smak.

Ciasto cienkie czy grube?

Klienci pizzerii mają różne upodobania w zakresie ciasta. Ono również w dużej mierze jest wyznacznikiem smaku. Zupełnie inaczej smakuje pizza na cienkim cieście, a inaczej na grubym i puszystym. Można jednak zauważyć, że coraz więcej osób ceni sobie prawdziwe włoskie receptury, gdzie ciasto jest wyjątkowo cienkie i dobrze wypieczone. Wówczas można poczuć głębię i aromat wszystkich składników.

Czy Polacy próbują nowoczesnych smaków?

Wbrew pozorom klienci testują nowości, które do swojego menu wprowadzają pizzerie. Dużą popularnością cieszą się między innymi pozycje z ananasem. Ten często występuje w połączeniu z kurczakiem, tuńczykiem lub owocami morza. Niektóre lokale decydują się również na bardziej oryginalne pozycje np. na słodko. To jednak mało popularne opcje, które są rzadko zamawiane.

Popularność pizzy wciąż utrzymuje się na tym samym poziomie, o czym mogą świadczyć nowo otwierane lokale. Każdy z nich próbuje czymś wyróżnić się na tle konkurencji, aby przyciągnąć klientów. Jednak podstawowe, najchętniej wybierane pozycje wszędzie są takie same. Nie może zabraknąć bazowych pizzy, które uwielbiają wszyscy — bez względu na wiek.