Artykuł sponsorowany

Jakie produkty muszą być przechowywane w szafach mroźniczych?

Jakie produkty muszą być przechowywane w szafach mroźniczych?
Największym wyzwaniem związanym z przechowywaniem żywności jest zapewnienie takich warunków, które pozwolą na zachowanie jej przydatności do spożycia, a jednocześnie nie wpłyną ani na walory smakowe, ani na wygląd czy konsystencję poszczególnych produktów. Jednym z niezawodnych sposobów na przedłużenie trwałości jest znaczne obniżenie temperatury, w jakiej są trzymane, w tym głębokie mrożenie.  

Dlaczego żywność wymaga mrożenia?

  W przypadku większości świeżych produktów okres, w którym zachowują one wszystkie swoje właściwości, jest stosunkowo krótki. Ze względu na działanie mikroorganizmów – przede wszystkim różnych szczepów bakterii oraz grzybów pleśniowych – ale także na reakcje zachodzące w wyniku obecności rozmaitych enzymów dość szybko rozpoczyna się proces psucia. Wiąże się on nie tylko ze zmianą smaku, zapachu, konsystencji i utratą wartości odżywczych, ale również z wytworzeniem się substancji silnie toksycznych, które prowadzą do zatruć. Sposobem na powstrzymanie namnażania się bakterii i pojawiania się szkodliwych produktów ich metabolizmu, a także rozwoju pleśni lub rozkładu w wyniku działania naturalnych substancji zawartych w żywności będzie znaczne obniżenie temperatury. Jeśli w grę wchodzi niewielkie wydłużenie czasu przydatności, wystarczy zwykle zmniejszenie jej do kilku–kilkunastu stopni powyżej zera. Jeżeli ma być on znacznie dłuższy, konieczne będzie głębokie mrożenie. Nie można jednak zapominać, że kluczowym elementem przetrzymywania żywności w warunkach chłodniczych jest zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Ważne więc będzie nie tylko zamrożenie produktów przez ich wytwórcę, ale też korzystanie z szaf mroźniczych lub chłodniczych w miejscu ich przechowywania.  

Jakie produkty wymagają mrożenia?

  Produktem, który zamraża się szczególnie często, jest świeże mięso. W zależności od jego rodzaju stosuje się różne przedziały temperatur. Mięso czerwone i podroby wymagają zwykle temperatury między –18 a –30°C. Mrożone mięso drobiowe przechowuje się w temperaturze od –18 do –22°, natomiast podroby drobiowe wymagają zakresu –22 do –30°C. W temperaturze około –18°C przechowuje się ryby i owoce morza. Głębokie mrożenie stosuje się również w przypadku warzyw i owoców. Możliwe jest również mrożenie wyrobów piekarniczych i niektórych ciast, a także wielu wyrobów gotowych i przygotowanych półproduktów. Niezawodne urządzenia do przechowywania żywności w warunkach mroźniczych oferuje firma IGLOTECHNIKA, specjalizująca się w dostarczaniu mebli i urządzeń chłodniczych dla placówek handlowych i gastronomii.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.