szafa mroznicza przechowywanie zywnosci
12 września 2021

Kategoria:
Gastronomia

Jakie produkty muszą być przechowywane w szafach mroźniczych?

Największym wyzwaniem związanym z przechowywaniem żywności jest zapewnienie takich warunków, które pozwolą na zachowanie jej przydatności do spożycia, a jednocześnie nie wpłyną ani na walory smakowe, ani na wygląd czy konsystencję poszczególnych produktów. Jednym z niezawodnych sposobów na przedłużenie trwałości jest znaczne obniżenie temperatury, w jakiej są trzymane, w tym głębokie mrożenie.

 

Dlaczego żywność wymaga mrożenia?

 

W przypadku większości świeżych produktów okres, w którym zachowują one wszystkie swoje właściwości, jest stosunkowo krótki. Ze względu na działanie mikroorganizmów – przede wszystkim różnych szczepów bakterii oraz grzybów pleśniowych – ale także na reakcje zachodzące w wyniku obecności rozmaitych enzymów dość szybko rozpoczyna się proces psucia. Wiąże się on nie tylko ze zmianą smaku, zapachu, konsystencji i utratą wartości odżywczych, ale również z wytworzeniem się substancji silnie toksycznych, które prowadzą do zatruć. Sposobem na powstrzymanie namnażania się bakterii i pojawiania się szkodliwych produktów ich metabolizmu, a także rozwoju pleśni lub rozkładu w wyniku działania naturalnych substancji zawartych w żywności będzie znaczne obniżenie temperatury. Jeśli w grę wchodzi niewielkie wydłużenie czasu przydatności, wystarczy zwykle zmniejszenie jej do kilku–kilkunastu stopni powyżej zera. Jeżeli ma być on znacznie dłuższy, konieczne będzie głębokie mrożenie. Nie można jednak zapominać, że kluczowym elementem przetrzymywania żywności w warunkach chłodniczych jest zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Ważne więc będzie nie tylko zamrożenie produktów przez ich wytwórcę, ale też korzystanie z szaf mroźniczych lub chłodniczych w miejscu ich przechowywania.

 

Jakie produkty wymagają mrożenia?

 

Produktem, który zamraża się szczególnie często, jest świeże mięso. W zależności od jego rodzaju stosuje się różne przedziały temperatur. Mięso czerwone i podroby wymagają zwykle temperatury między –18 a –30°C. Mrożone mięso drobiowe przechowuje się w temperaturze od –18 do –22°, natomiast podroby drobiowe wymagają zakresu –22 do –30°C. W temperaturze około –18°C przechowuje się ryby i owoce morza. Głębokie mrożenie stosuje się również w przypadku warzyw i owoców. Możliwe jest również mrożenie wyrobów piekarniczych i niektórych ciast, a także wielu wyrobów gotowych i przygotowanych półproduktów. Niezawodne urządzenia do przechowywania żywności w warunkach mroźniczych oferuje firma IGLOTECHNIKA, specjalizująca się w dostarczaniu mebli i urządzeń chłodniczych dla placówek handlowych i gastronomii.