Artykuł sponsorowany

Jakie mięso najbardziej lubią Polacy?

Jakie mięso najbardziej lubią Polacy?

Nikt nie może zaprzeczyć temu, że mięso króluje w polskich domach. Gości ono na stołach, kiedy podawane są obiad, ale także kolacja, a nawet śniadanie. Trudno się temu dziwić, gdyż ma ono wiele, cennych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak Polacy po niektóre gatunki mięsa sięgają zdecydowanie częściej. Które z nich są najpopularniejsze?

Dlaczego Polacy tak chętnie jedzą mięso?

Polska jest jednym z europejskich krajów, które przodują w spożyciu mięsa. Co przesądziło o tym, że jest ono tak chętnie wykorzystywane do przygotowywania potraw? Spora grupa tradycyjnych polskich dań jest oparta właśnie na mięsie. Jest ono szczególnie często wykorzystywane podczas przygotowywania świątecznego menu. Dania takie jak bigos, zrazy czy tak lubiany żur wymagają użycia jego odpowiedniego gatunku.

Oprócz tego nie do przecenienia są walory smakowe polskich wędlin oraz mięsa. Jego wysoka jakość, wprost przekłada się na jego wyjątkowy smak. Nie można zapomnieć też o tym, że obecnie zakłady mięsne mają do zaproponowania szeroką ofertę wędlin i innych produktów z drobiu, cielęciny czy wołowiny. Sprzyja to temu, że mięso znajduję się także na kanapkach czy stanowi samodzielną przekąskę.

Dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się smakiem różnych gatunków mięsa. W Polsce niezmiennie od lat dominują drób, wieprzowina oraz wołowina. Są one spożywane w postaci wędlin, ale także wykorzystuje się je do przygotowywania wywarów i innych dań obiadowych. Mięso jest źródłem witamin oraz substancji odżywczych, które są zbawienne dla organizmu. Dlatego można je spożywać ze względu na doskonałe walory smakowe, ale jest ono również podstawą odpowiednio zbilansowanej diety” – mówi ekspert z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Niewdana.

Jaki gatunek mięsa Polacy spożywają najchętniej?

Sprzedaż mięsa w Polsce utrzymuje się niezmiennie na bardzo wysokim poziomie. Mimo tego niektóre gatunki są zdecydowanie popularniejsze od innych.

Według przeprowadzonych badań Polacy najchętniej sięgają po wieprzowinę. Jednak coraz częściej zastępuje się ją drobiem. Mięso kurczaka, indyka czy kaczki jest doceniane ze względu na dużą zawartość białka. Kupowane są ćwiartki kurczaków, filety, a także wędliny drobiowe.

Na trzecim miejscu w rankingu ulubionych mięs Polaków stoi wołowina. Jest ona, tak samo jak drób, coraz częściej wybierana zamiast mięsa wieprzowego. Oprócz tego zaczyna doceniać się cielęcinę, która zdobyła uznanie dzięki swojemu delikatnemu smakowi i wartościom odżywczym. Natomiast osoby będące smakoszami rodzimej, tradycyjnej kuchni chętnie kupują dziczyznę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.