różne gatunki mięsa
18 stycznia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jakie mięso najbardziej lubią Polacy?

Nikt nie może zaprzeczyć temu, że mięso króluje w polskich domach. Gości ono na stołach, kiedy podawane są obiad, ale także kolacja, a nawet śniadanie. Trudno się temu dziwić, gdyż ma ono wiele, cennych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak Polacy po niektóre gatunki mięsa sięgają zdecydowanie częściej. Które z nich są najpopularniejsze?

Dlaczego Polacy tak chętnie jedzą mięso?

Polska jest jednym z europejskich krajów, które przodują w spożyciu mięsa. Co przesądziło o tym, że jest ono tak chętnie wykorzystywane do przygotowywania potraw? Spora grupa tradycyjnych polskich dań jest oparta właśnie na mięsie. Jest ono szczególnie często wykorzystywane podczas przygotowywania świątecznego menu. Dania takie jak bigos, zrazy czy tak lubiany żur wymagają użycia jego odpowiedniego gatunku.

Oprócz tego nie do przecenienia są walory smakowe polskich wędlin oraz mięsa. Jego wysoka jakość, wprost przekłada się na jego wyjątkowy smak. Nie można zapomnieć też o tym, że obecnie zakłady mięsne mają do zaproponowania szeroką ofertę wędlin i innych produktów z drobiu, cielęciny czy wołowiny. Sprzyja to temu, że mięso znajduję się także na kanapkach czy stanowi samodzielną przekąskę.

Dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się smakiem różnych gatunków mięsa. W Polsce niezmiennie od lat dominują drób, wieprzowina oraz wołowina. Są one spożywane w postaci wędlin, ale także wykorzystuje się je do przygotowywania wywarów i innych dań obiadowych. Mięso jest źródłem witamin oraz substancji odżywczych, które są zbawienne dla organizmu. Dlatego można je spożywać ze względu na doskonałe walory smakowe, ale jest ono również podstawą odpowiednio zbilansowanej diety” – mówi ekspert z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Niewdana.

Jaki gatunek mięsa Polacy spożywają najchętniej?

Sprzedaż mięsa w Polsce utrzymuje się niezmiennie na bardzo wysokim poziomie. Mimo tego niektóre gatunki są zdecydowanie popularniejsze od innych.

Według przeprowadzonych badań Polacy najchętniej sięgają po wieprzowinę. Jednak coraz częściej zastępuje się ją drobiem. Mięso kurczaka, indyka czy kaczki jest doceniane ze względu na dużą zawartość białka. Kupowane są ćwiartki kurczaków, filety, a także wędliny drobiowe.

Na trzecim miejscu w rankingu ulubionych mięs Polaków stoi wołowina. Jest ona, tak samo jak drób, coraz częściej wybierana zamiast mięsa wieprzowego. Oprócz tego zaczyna doceniać się cielęcinę, która zdobyła uznanie dzięki swojemu delikatnemu smakowi i wartościom odżywczym. Natomiast osoby będące smakoszami rodzimej, tradycyjnej kuchni chętnie kupują dziczyznę.