Artykuł sponsorowany

Jakie kiełki warto uwzględnić w diecie?

Jakie kiełki warto uwzględnić w diecie?

Kiełki posiadają tyle zalet dla naszego organizmu, że na stałe powinny zagościć w naszych dietach. Zawierają duże ilości składników odżywczych, przez co poprawiają funkcjonowanie organizmu. Znajdujące się w nich witaminy i minerały wpływają na poprawę odporności oraz usuwanie nagromadzonych toksyn. Podpowiadamy, jakie kiełki najbardziej wzbogacą nasze diety.

Zalety kiełków lucerny

Najważniejsze jest to, by w codziennej diecie stosować jakiekolwiek kiełki, ponieważ każdy rodzaj wpływa pozytywnie na nasz organizm. Można je kupować gotowe w sklepie, lecz najlepiej jest samemu je hodować, co nie jest skomplikowanym procesem. Za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów można uznać kiełki lucerny. Posiadają one dużo witaminy C oraz E, białka, tłuszczów nienasyconych, cynku i magnezu. Są źródłem hormonów roślinnych zwanych fitoestrogenami, które szczególnie poleca się kobietom w okresie menopauzy. Kiełki lucerny wzmacniają system odpornościowy, zęby i kości, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, a także obniżają tzw. zły cholesterol.

Rzeżucha i kiełki rzodkiewki

Popularna w okresie świąt wielkanocnych rzeżucha to w rzeczywistości pieprzyca siewna. Zawiera ona witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej także magnez, fosfor i wapń. Rzeżucha pobudza przemianę materii i stanowi doskonały składnik diety oczyszczającej organizm z toksyn. Chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory, poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na cerę, włosy, kości, zęby i paznokcie. W kiełkach rzodkiewki znajdziemy witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. Ten rodzaj ma działanie oczyszczające i przeciwzapalne, poprawia funkcjonowanie wątroby i wspomaga jej regenerację. Do tego wspiera układ odpornościowy przed różnego rodzaju infekcjami.

Kiełki słonecznika, pszenicy i fasoli mung

Dużo wapnia i fosforu znajdziemy w kiełkach słonecznika, dlatego są one doskonałym składnikiem do wzmocnienia kości i zębów. Przyspieszają spalanie dostarczanych w pożywieniu kalorii, co poprawia przemianę materii. Kiełki słonecznika zawierają w sobie dużo białka oraz pierwiastków takich jak cynk czy miedź, dlatego są szczególnie polecane w dietach wegetariańskich, które wykazują niedobór tych czynników. Kiełki pszenicy to źródło białka, witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Poprawiają odporność organizmu, wzmacniają skórę i usprawniają działanie układu nerwowego.

Ekspert z firmy Natura w Kaliszu dodaje: Warto także wspomnieć o kiełkach fasoli mung. Przede wszystkim dostarczają one łatwo przyswajalnego dla organizmu białka roślinnego. Są także źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki czemu zapobiegają m.in. chorobom układu krążenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.