Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie kiełki warto uwzględnić w diecie?
Kiełki posiadają tyle zalet dla naszego organizmu, że na stałe powinny zagościć w naszych dietach. Zawierają duże ilości składników odżywczych, przez co poprawiają funkcjonowanie organizmu. Znajdujące się w nich witaminy i minerały wpływają na poprawę odporności oraz usuwanie nagromadzonych toksyn. Podpowiadamy, jakie kiełki najbardziej wzbogacą nasze diety.
Zalety kiełków lucerny
Najważniejsze jest to, by w codziennej diecie stosować jakiekolwiek kiełki, ponieważ każdy rodzaj wpływa pozytywnie na nasz organizm. Można je kupować gotowe w sklepie, lecz najlepiej jest samemu je hodować, co nie jest skomplikowanym procesem. Za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów można uznać kiełki lucerny. Posiadają one dużo witaminy C oraz E, białka, tłuszczów nienasyconych, cynku i magnezu. Są źródłem hormonów roślinnych zwanych fitoestrogenami, które szczególnie poleca się kobietom w okresie menopauzy. Kiełki lucerny wzmacniają system odpornościowy, zęby i kości, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, a także obniżają tzw. zły cholesterol.
Rzeżucha i kiełki rzodkiewki
Popularna w okresie świąt wielkanocnych rzeżucha to w rzeczywistości pieprzyca siewna. Zawiera ona witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej także magnez, fosfor i wapń. Rzeżucha pobudza przemianę materii i stanowi doskonały składnik diety oczyszczającej organizm z toksyn. Chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory, poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na cerę, włosy, kości, zęby i paznokcie. W kiełkach rzodkiewki znajdziemy witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. Ten rodzaj ma działanie oczyszczające i przeciwzapalne, poprawia funkcjonowanie wątroby i wspomaga jej regenerację. Do tego wspiera układ odpornościowy przed różnego rodzaju infekcjami.
Kiełki słonecznika, pszenicy i fasoli mung
Dużo wapnia i fosforu znajdziemy w kiełkach słonecznika, dlatego są one doskonałym składnikiem do wzmocnienia kości i zębów. Przyspieszają spalanie dostarczanych w pożywieniu kalorii, co poprawia przemianę materii. Kiełki słonecznika zawierają w sobie dużo białka oraz pierwiastków takich jak cynk czy miedź, dlatego są szczególnie polecane w dietach wegetariańskich, które wykazują niedobór tych czynników. Kiełki pszenicy to źródło białka, witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Poprawiają odporność organizmu, wzmacniają skórę i usprawniają działanie układu nerwowego.
Ekspert z firmy Natura w Kaliszu dodaje: Warto także wspomnieć o kiełkach fasoli mung. Przede wszystkim dostarczają one łatwo przyswajalnego dla organizmu białka roślinnego. Są także źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki czemu zapobiegają m.in. chorobom układu krążenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana