Grill gazowy
23 czerwca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jakie funkcje w grillu gazowym pełnią kamienie lawowe?

Kamienie lawowe w grillu gazowym to odrobina magii i bardzo wiele praktycznych korzyści. Magia wynika z rodowodu skały wulkanicznej: pochodzi z głębi Ziemi, na powierzchnię wydostała się w postaci płynnej lawy wyrzuconej w trakcie erupcji wulkanicznej. Proces gwałtownego stygnięcia sprawił, że skała jest bardzo porowata, a w efekcie doskonale nadaje się do zastosowania w grillach.  

Źródłem ciepła w grillu gazowym jest płomień palnika zasilanego gazem ziemnym lub propan-butanem. Odmianą, którą wnoszą gazowe grille lava, jest obecność kamieni lawowych, które pełnią rolę elementu pośredniczącego w wymianie cieplnej. Nagrzane fragmenty skały wulkanicznej stają się doskonałym promiennikiem ciepła. 

Równomierne i zdrowe grzanie ze skały wulkanicznej 

Kamienie lawowe umieszczone są pomiędzy palnikami gazowymi a rusztem, na którym układamy potrawy do grillowania. Korzyści z takiego rozwiązania jest przynajmniej kilka. Najbardziej podstawową zaletą, co podkreśla specjalista ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax, jest równomierne rozprowadzanie ciepła: – Kamienie lawowe pełnią podobną rolę jak brykiet drzewny w grillu tradycyjnym: jeżeli uda nam się rozpalić jednocześnie cały ładunek węgla, równomiernie ogrzewa on ruszt i znajdujące się na nim produkty. Kamienie lawowe mają tę wyższość nad brykietem, że nie trzeba ich rozpalać, nie dymią i przez dowolnie długi czas zachowują niezmienną temperaturę, która zależy od siły płomieni gazowych. Dzięki takiej konstrukcji grilla unikamy bezpośredniego kontaktu otwartego płomienia z przygotowywanymi potrawami, a w efekcie zmniejsza się znacząco ryzyko przypalenia. 

Niezwykle ważną właściwością kamieni lawowych jest umiejętność pochłaniania tłuszczów i innych cieczy, które skapują z potraw poddawanych obróbce termicznej. Dzieje się tak dzięki porowatej strukturze skały wulkanicznej. Nie dochodzi do zapalania się tłuszczu skapującego z mięsa, co zapobiega powstawania szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych. Potrawy przygotowywane na grillu lava są zdrowe, pożywne i bardzo smaczne.  

Czy lava grill czyści się sam? 

Zapewne niejeden fan grillowania zastanawiał się, jak długo kamienie lawowe są w stanie wchłaniać tłuszcze? Ich pojemność jest oczywiście ograniczona, jednak odnawialna: po każdym grillowaniu wystarczy wypalić przez kilka minut warstwę lawowego tłucznia, aby odnowić jej gotowość do ponownego wchłaniania tłuszczów. Wystarczy nastawić płomienie palników gazowych na maksymalne grzanie i poczekać na wypalenie się wszystkich wchłoniętych substancji. Znakiem zakończenia procesu jest brak dymu unoszącego się nad kamieniami.

Jak często trzeba wymieniać kamienie lawowe? 

Częstotliwość wymiany wkładu z tłucznia lawowego zależy od intensywności użytkowania. Przyjmuje się, że kamienie lawowe należy wymienić wtedy, gdy uderzone metalowym narzędziem łatwo ulegają rozkruszeniu. Stosowanie zużytych, rozpadających się kamieni nie ma sensu, ponieważ nie zapewniają one równomiernego grzania i przestają utrzymywać tak dobrze temperaturę, jak świeża skała. 

Kamienie lawowe nie tylko zapewniają lepsze walory smakowe i zdrowotne potraw, ale też pozwalają oszczędzać gaz. Dzieje się tak dzięki zdolności skały lawowej do kumulowania i długotrwałego, powolnego oddawania energii cieplnej. Raz nagrzane kamienie wymagają tylko podtrzymywania temperatury, co wymaga spalenia znacznie mniejszej ilości gazu niż przy zastosowaniu otwartego płomienia.