Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie domowe dania najbardziej lubią Polacy?
Bigos i pieczeń, czyli staropolskie specjały
Bigos to jedna z najbardziej znanych polskich potraw, która na stałe wpisała się w tradycje świąteczne. Chociaż w wersji uproszczonej Polacy gotują go także na co dzień, to przygotowanie tego specjału w jego prawdziwej, bogatej formie wymaga nie tylko wielu składników, ale też czasu. Nie każdy wie, że to wyjątkowe danie pochodzi jeszcze z czasów Kmicica i Wołodyjowskiego. Ówczesne dworki szlacheckie rozrzucone w sporej odległości od siebie nie stwarzały warunków do utrzymywania kontaktów towarzyskich. Dlatego też raz czy dwa razy w roku szlachta organizowała imprezy objazdowe. Jeżdżono powozami w wielkim kotłem bigosu, który można było szybko odgrzać na ognisku. Bigosowe tradycje wynikają też z trwałości tej potrawy. Gotowana przez kilka dni doskonale sprawdzała się podczas dłuższych podróży – sycąc, rozgrzewając.Pierogi, kluski, gołąbki i kasza, czyli co nieco ze wschodu
Nie jest tajemnicą, że przez długie wieki Polska pozostawała w silnym związku z krajem leżącym za wschodnią granicą. Dlatego wpływy kuchni kresowej są mocno zaznaczone w kulturze kulinarnej. Do potraw, które szczególnie zadomowiły się w kuchni polskiej zaliczają się wszelkiego typu kluski, pierogi i oczywiście – naleśniki. Te ostatnie, za granicą znane jako bliny, na polskich stołach pojawiają się w wielu wariantach – na słodko i słono, z mięsem i kapustą kiszoną, z jabłkami, polane śmietaną lub sosem. Popularnym daniem są też placki ziemniaczane, serwowane na słodko lub z dodatkiem sosów mięsnych. Te ostatnie często są znane jako placki po zbójnicku. Podobna rozmaitość panuje wśród pierogów. I chociaż w ostatnich latach zaznacza się wpływ kuchni śródziemnomorskiej, a w roli farszu coraz częściej występują suszone pomidory, szpinak, ser feta czy mozarella, na stole nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z mięsem, kapustą czy świątecznego wariantu z kaszą gryczaną i grzybami. Dopełnieniem pierogowej tradycji są też gołąbki w różnych wersjach oraz wszechobecne kopytka czy kluski śląskie.Schabowy, mielony i pomidorowa – stałe pozycje w polskim menu
Pomimo zamiłowania do dań mącznych Polacy nie zapomnieli też o kotletach. Schab panierowany już na stałe wpisał się w polską tradycję, a o jego popularności świadczy fakt, że trafił nawet do popularnych piosenek satyrycznych. Równie powszechny jest kotlet mielony, który podobnie jak schabowy znalazł się w tradycyjnym menu lokalu Bar Lenka w Szczecinie. W przeciwieństwie do konkurenta jest to potrawa codzienna, prosta do przygotowania i stosunkowo tania. Jednocześnie mielone można podawać na wiele sposobów, również w sosach i z dodatkiem klusek. Najczęściej jednak towarzyszą im ziemniaki i zasmażana marchewka lub buraczki. Ulubione potrawy rodaków to również zupy, z ich królową – pomidorówką. Przyrządza się też rosół, żurek, ogórkową, a regionalnie – kwaśnicę.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana