chipsy bezglutenowe
20 marca 2022

Kategoria:
Gastronomia

Jakie chipsy mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu?

Jeszcze kilka lat temu dieta bezglutenowa wiązała się z licznymi restrykcjami żywieniowymi. Obecnie rynek oferuje szereg zamienników dla osób z nietolerancją glutenu, dzięki czemu nie muszą rezygnować z ulubionych potraw i przekąsek, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i samopoczucie. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy zasady diety bezglutenowej oraz odpowiemy, czy przy nietolerancji glutenu można jeść chipsy.

Jakie są zasady diety bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa opiera się na unikaniu spożywania glutenu. Białko roślinne występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, a także w owsie, który może być zanieczyszczony innymi zbożami. Oznacza to, że jadłospis osoby nietolerującej glutenu powinien wykluczać produkty wytworzone z wyżej wymienionych ziaren oraz artykuły spożywcze z informacją o śladowych ilościach zawartości glutenu. Producenci żywności dla osób na diecie bezglutenowej oznaczają swoje produkty napisem „gluten free” lub symbolem przekreślonego kłosa. To znak, że produkt nie zawiera glutenu i może zostać bezpiecznie spożyty przez osobę eliminującą ten składnik z diety. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów bezpiecznych w przypadku nietolerancji glutenu. Czy w rynek oferuje również przekąski bez glutenu?

Chipsy a nietolerancja glutenu

Chipsy są popularną przekąską i często występującym elementem diety. Towarzyszą podczas oglądania ulubionego serialu czy spotkania ze znajomymi. Choć chipsy popularnych marek dostępne w sklepach i marketach zawierają gluten, osoby z nietolerancją tego składnika nie muszą martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionej przekąski. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, wielu polskich i zagranicznych producentów słonych przekąsek przygotowało chipsy w wersji bezglutenowej.

Jakie chipsy bezglutenowe wybrać?

Decydując się na słoną przekąskę w postaci chipsów, warto postawić na ich najzdrowszą wersję. Producenci hiszpańskich chipsów bezglutenowych udowadniają, że można połączyć doskonałe walory smakowe i jakością. Chipsy bez glutenu powstają z wyselekcjonowanych odmian ziemniaków smażonych partia po partii na oleju roślinnym i obsypywanych naturalnymi przyprawami, które nadają im wyjątkowy smak. To opcja nie tylko dla miłośników hiszpańskich smaków, ale również wszystkich fanów słonych przekąsek, którym zależy na niepowtarzalnych walorach, bezpiecznym składzie wolnym od glutenu oraz dobrej cenie. Inną opcją dla osób, które nie tolerują glutenu są nachosy w wersji bezglutenowej. Trójkątne chipsy w połączeniu z dipami o różnych smakach będą doskonałą przekąską na każdą okazję.