Artykuł sponsorowany

Jakie chipsy mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu?

Jakie chipsy mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu?
Jeszcze kilka lat temu dieta bezglutenowa wiązała się z licznymi restrykcjami żywieniowymi. Obecnie rynek oferuje szereg zamienników dla osób z nietolerancją glutenu, dzięki czemu nie muszą rezygnować z ulubionych potraw i przekąsek, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i samopoczucie. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy zasady diety bezglutenowej oraz odpowiemy, czy przy nietolerancji glutenu można jeść chipsy.

Jakie są zasady diety bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa opiera się na unikaniu spożywania glutenu. Białko roślinne występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, a także w owsie, który może być zanieczyszczony innymi zbożami. Oznacza to, że jadłospis osoby nietolerującej glutenu powinien wykluczać produkty wytworzone z wyżej wymienionych ziaren oraz artykuły spożywcze z informacją o śladowych ilościach zawartości glutenu. Producenci żywności dla osób na diecie bezglutenowej oznaczają swoje produkty napisem „gluten free” lub symbolem przekreślonego kłosa. To znak, że produkt nie zawiera glutenu i może zostać bezpiecznie spożyty przez osobę eliminującą ten składnik z diety. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów bezpiecznych w przypadku nietolerancji glutenu. Czy w rynek oferuje również przekąski bez glutenu?

Chipsy a nietolerancja glutenu

Chipsy są popularną przekąską i często występującym elementem diety. Towarzyszą podczas oglądania ulubionego serialu czy spotkania ze znajomymi. Choć chipsy popularnych marek dostępne w sklepach i marketach zawierają gluten, osoby z nietolerancją tego składnika nie muszą martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionej przekąski. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, wielu polskich i zagranicznych producentów słonych przekąsek przygotowało chipsy w wersji bezglutenowej. Jakie chipsy bezglutenowe wybrać? Decydując się na słoną przekąskę w postaci chipsów, warto postawić na ich najzdrowszą wersję. Producenci hiszpańskich chipsów bezglutenowych udowadniają, że można połączyć doskonałe walory smakowe i jakością. Chipsy bez glutenu powstają z wyselekcjonowanych odmian ziemniaków smażonych partia po partii na oleju roślinnym i obsypywanych naturalnymi przyprawami, które nadają im wyjątkowy smak. To opcja nie tylko dla miłośników hiszpańskich smaków, ale również wszystkich fanów słonych przekąsek, którym zależy na niepowtarzalnych walorach, bezpiecznym składzie wolnym od glutenu oraz dobrej cenie. Inną opcją dla osób, które nie tolerują glutenu są nachosy w wersji bezglutenowej. Trójkątne chipsy w połączeniu z dipami o różnych smakach będą doskonałą przekąską na każdą okazję.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.