chorizo
21 lutego 2022

Kategoria:
Gastronomia

Jaką kiełbasę jedzą Hiszpanie?

Kuchnia hiszpańska wyróżnia się wyrazistością, pikantnymi dodatkami, aromatycznymi przyprawami i barwnością potraw. Jak każdy kraj, również Hiszpania ma swoje flagowe produkty, z których słynie na cały świat. Jednymi z nich są wyroby mięsne, wśród których króluje kiełbasa chorizo oraz równie popularna kiełbasa fuet. Co sprawia, że są tak chętnie wybierane nie tylko przez Hiszpanów?

Czym jest chorizo?

Chorizo to kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego i dostępna w wielu rodzajach, które łączy składnik będący od setek lat nieodłącznym elementem tradycyjnej hiszpańskiej receptury – papryka pimenton. Zmielona, uwędzona i ususzona zapewnia chorizo charakterystyczny czerwony kolor i lekko pikantny smak.

Historia chorizo sięga XVI wieku i jest ściśle związana z importem towarów z terenów Ameryki. Paprykę przywiezioną na Półwysep Iberyjski, by po odpowiedniej obróbce wykorzystywana była do konserwowania wędlin. Jej wyjątkowy smak i kolor, jaki nadawała wyrobom mięsnym, sprawił, że zaczęto stosować ją również w celu podnoszenia walorów smakowych kiełbas.

Rodzaje chorizo

Na terenie całej Hiszpanii kiełbasa chorizo występuje pod wieloma postaciami. Tradycyjny receptura urozmaicana jest rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu chorizo różnią się między innymi rodzajem mięsa, pikantnością, kształtem oraz stopniem dojrzałości.

Jedną z najpopularniejszych jest chorizo iberico. To luksusowy wyrób mięsny wytwarzany wyłącznie ze świń rasy Iberico. Dlaczego jest tak pożądany? Jak wyjaśnia sklep z wyrobami hiszpańskimi Corrida głównym regionem hodowli tej rasy jest Andaluzja, zachodnia część Hiszpanii granicząca z Portugalią. Zwierzęta wypasane są na pastwiskach, co sprawia, że mięso jest jędrniejsze i bardziej soczyste. Kolejną jest miękka i surowa kiełbasa chorizo fresco, która należy do jednych z najbardziej aromatycznych. Hiszpanie chętnie sięgają także po grubo mielone chorizo vela oraz paprykowe chorizo sarta.

Jak serwować kiełbasę chorizo?

Chorizo to główny składnik hiszpańskiego tapas, czyli przekąsek serwowanych w większości restauracji. Kiełbasa podawana jest na wiele sposobów, ponieważ doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpopularniejszą wersją są plastry chorizo będące doskonałym aperitifem przed głównym daniem. Walory smakowe kiełbasy wybornie komponują się też z pieczywem oraz hiszpańskim serem. To cenny składnik ryżowej paelli – kolejnej hiszpańskiej potrawy, której tradycyjny przepis urozmaicany jest o różnorodne dodatki. Chorizo wzbogaci również śniadania. Każdy, kto chce poczuć odrobinę słonecznej Hiszpanii w swoim domu, powinien wypróbować serranito, czyli kanapkę z gotowaną kiełbasą lub tortillę de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków z dodatkiem chorizo.

Fuet – wyborne wieprzowe kiełbaski

Fuet to przysmak mięsny pochodzący z Katalonii. Wytwarzany z mięsa wieprzowego stanowi doskonały dodatek do pieczywa, dań z ryżem lub makaronem, a także przystawka serwowana solo lub w towarzystwie hiszpańskich serów. Mięso wyrabiane jest ręcznie i przyprawiane czosnkiem, kolendrą, goździkami, solą i pieprzem. Schab, boczek i dodatek smalcu sprawia, że kiełbasa fuet jest mimo swej twardości zbliżonej do salami, nie jest sucha. Tak przygotowany wyrób pakowany jest do naturalnego jelita wieprzowego, a następnie pozostawiany do suszenia na około 1-2 miesiące. Biały nalot, który w tym czasie powstaje to pleśń będąca naturalnym efektem tego procesu. Podobnie, jak w przypadku serów camembert i brie, pleśń wymaga dostępu powietrza do rozwoju, dlatego produkty sprzedawane są w szczelnych opakowaniach.

Z czym jeść fuet?

Fuet, podobnie jak chorizo, z powodzeniem serwowana jest jako hiszpańskie tapas. Grube plastry kiełbasy łączy się z zielonymi lub czarnymi oliwkami oraz serami pleśniowymi. Choć to charakterystyczne kiełbasy hiszpańskie, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je w tradycyjnych polskich potrawach, na przykład jako zamiennik kiełbasy będącej składnikiem leczo. Eksperymentowanie może przynieść zaskakujące i przede wszystkim wyśmienite rezultaty.