Artykuł sponsorowany

Jaką kiełbasę jedzą Hiszpanie?

Jaką kiełbasę jedzą Hiszpanie?
Kuchnia hiszpańska wyróżnia się wyrazistością, pikantnymi dodatkami, aromatycznymi przyprawami i barwnością potraw. Jak każdy kraj, również Hiszpania ma swoje flagowe produkty, z których słynie na cały świat. Jednymi z nich są wyroby mięsne, wśród których króluje kiełbasa chorizo oraz równie popularna kiełbasa fuet. Co sprawia, że są tak chętnie wybierane nie tylko przez Hiszpanów?

Czym jest chorizo?

Chorizo to kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego i dostępna w wielu rodzajach, które łączy składnik będący od setek lat nieodłącznym elementem tradycyjnej hiszpańskiej receptury – papryka pimenton. Zmielona, uwędzona i ususzona zapewnia chorizo charakterystyczny czerwony kolor i lekko pikantny smak. Historia chorizo sięga XVI wieku i jest ściśle związana z importem towarów z terenów Ameryki. Paprykę przywiezioną na Półwysep Iberyjski, by po odpowiedniej obróbce wykorzystywana była do konserwowania wędlin. Jej wyjątkowy smak i kolor, jaki nadawała wyrobom mięsnym, sprawił, że zaczęto stosować ją również w celu podnoszenia walorów smakowych kiełbas.

Rodzaje chorizo

Na terenie całej Hiszpanii kiełbasa chorizo występuje pod wieloma postaciami. Tradycyjny receptura urozmaicana jest rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu chorizo różnią się między innymi rodzajem mięsa, pikantnością, kształtem oraz stopniem dojrzałości. Jedną z najpopularniejszych jest chorizo iberico. To luksusowy wyrób mięsny wytwarzany wyłącznie ze świń rasy Iberico. Dlaczego jest tak pożądany? Jak wyjaśnia sklep z wyrobami hiszpańskimi Corrida głównym regionem hodowli tej rasy jest Andaluzja, zachodnia część Hiszpanii granicząca z Portugalią. Zwierzęta wypasane są na pastwiskach, co sprawia, że mięso jest jędrniejsze i bardziej soczyste. Kolejną jest miękka i surowa kiełbasa chorizo fresco, która należy do jednych z najbardziej aromatycznych. Hiszpanie chętnie sięgają także po grubo mielone chorizo vela oraz paprykowe chorizo sarta.

Jak serwować kiełbasę chorizo?

Chorizo to główny składnik hiszpańskiego tapas, czyli przekąsek serwowanych w większości restauracji. Kiełbasa podawana jest na wiele sposobów, ponieważ doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpopularniejszą wersją są plastry chorizo będące doskonałym aperitifem przed głównym daniem. Walory smakowe kiełbasy wybornie komponują się też z pieczywem oraz hiszpańskim serem. To cenny składnik ryżowej paelli – kolejnej hiszpańskiej potrawy, której tradycyjny przepis urozmaicany jest o różnorodne dodatki. Chorizo wzbogaci również śniadania. Każdy, kto chce poczuć odrobinę słonecznej Hiszpanii w swoim domu, powinien wypróbować serranito, czyli kanapkę z gotowaną kiełbasą lub tortillę de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków z dodatkiem chorizo.

Fuet – wyborne wieprzowe kiełbaski

Fuet to przysmak mięsny pochodzący z Katalonii. Wytwarzany z mięsa wieprzowego stanowi doskonały dodatek do pieczywa, dań z ryżem lub makaronem, a także przystawka serwowana solo lub w towarzystwie hiszpańskich serów. Mięso wyrabiane jest ręcznie i przyprawiane czosnkiem, kolendrą, goździkami, solą i pieprzem. Schab, boczek i dodatek smalcu sprawia, że kiełbasa fuet jest mimo swej twardości zbliżonej do salami, nie jest sucha. Tak przygotowany wyrób pakowany jest do naturalnego jelita wieprzowego, a następnie pozostawiany do suszenia na około 1-2 miesiące. Biały nalot, który w tym czasie powstaje to pleśń będąca naturalnym efektem tego procesu. Podobnie, jak w przypadku serów camembert i brie, pleśń wymaga dostępu powietrza do rozwoju, dlatego produkty sprzedawane są w szczelnych opakowaniach.

Z czym jeść fuet?

Fuet, podobnie jak chorizo, z powodzeniem serwowana jest jako hiszpańskie tapas. Grube plastry kiełbasy łączy się z zielonymi lub czarnymi oliwkami oraz serami pleśniowymi. Choć to charakterystyczne kiełbasy hiszpańskie, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je w tradycyjnych polskich potrawach, na przykład jako zamiennik kiełbasy będącej składnikiem leczo. Eksperymentowanie może przynieść zaskakujące i przede wszystkim wyśmienite rezultaty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.